Tekst objavljen: 05.11.2014 10:06        


Depozit do 50.000,00 eura po JMBG osiguran je od strane države. Osigurani iznos predstavlja iznos osiguranog depozita u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS koji važi na dan donošenja rešenja nadležnog suda o pokretanju stečajnog odnosno likvidacionog postupka, po deponentu, utvrđen nakon prebijanja svih potraživanja između deponenta i banke.

Depozit do 50.000 evra osiguran od strane države

Usled nedelje štednje mnoge od nas muči pitanje šta se dešava sa našim novcem koji smo oročili u slučaju da banka ode pod stečaj odnosno likvidaciju? Do koje sume novca nam država garantuje i osigurava novac koji smo oročili, da li je osiguranje depozita obavezno za sve banke?

Sve banke koje imaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije su obavezne da osiguraju depozite kao i da redovno plaćaju premiju osiguranja.

Osigurani depozit je dinarsko ili devizno novčano potraživanje deponenta prema banci (uloga na štednju, tekućeg računa ili drugog novčanog računa), a koje osigurava Agencija za osiguranje depozita u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Osigurani su depoziti sledećih kategorija deponenata:
- fizičkih lica,
- preduzetnika,
- malih pravnih lica i
- srednjih pravnih lica.

U slučaju stečaja odnosno likvidacije banke u kojoj ste oročili Vaš novac, Agencija za osiguranje depozita će putem sredstava javnog informisanja obavestiti sve deponente o izabranoj banci isplatiocu , datumu početka, načinu i mestu isplate osiguranih iznosa. Shodno zakonskim odredbama procedura isplate osiguranih depozita počinje u roku od 3 dana od dana donošenja rešenja nadležnog suda o pokretanju stečajnog odnosno likvidacionog postupka nad bankom.

Kod dinarskih depozita se osigurani iznos isplaćuju u dinarima, a za devizne depozite u evrima (po kursu evra prema određenoj valuti izračunatom na osnovu srednjeg zvaničnog kursa dinara prema evru i srednjeg zvaničnog kursa dinara prema toj valuti koji važi na dan donošenja rešenja nadležnog suda o pokretanju stečajnog odnosno likvidacionog postupka).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Siniša 05.11.2014 15:26

    Koliko će dobiti od tih 50000 eura, neko ko je toliko uložio ako banka ostane bez dozvole za rad odnodno pukne. Nije mi jasnan ovaj komentar
    "(po kursu evra prema određenoj valuti izračunatom na osnovu srednjeg zvaničnog kursa dinara prema evru i srednjeg zvaničnog kursa dinara prema toj valuti koji važi na dan donošenja rešenja nadležnog suda o pokretanju stečajnog odnosno likvidacionog postupka). "

  2. User image
    Derisaška 05.11.2014 15:32

    Oročenja su besmislena preporukama NBS, da se stope ne povećavaju, mada verovatno i tržišno opravdano, jer su i plasmani banaka u padu. Država garantuje i za sopstevene obveznice sa višim prinosom, a i oslobodjene poreza na prihode od kapitala. Zaključak se nameće, za onog ko ima uopšte poverenja u garanta.

  3. User image
    Aleksandar 09.11.2014 11:25

    Stp prakticno znaci da do trenutka isplate dinar moze da ne vredi nista i da dobijete nista. Dakle, nikakva garancija.

  4. User image
    dare 13.12.2014 11:02

    Vidim skeptične komentare pa da pojasnim. pored svega što nam je naša država uradila da izgubimo poverenje možete slobodno štediti u iznosima (ako imate:)) do protivvrednosti 50.000 eura u jednoj banci. Ja sam štedeo u svim bankama koje su propale u zadnjih nekoliko godina i po isteku oročenja isti dan su mi isplaćeni ulozi bez ikakvih problema i posebnih zahteva. Ako nešto u ovoj državi funkcioniše onda je to ovo. Ja uvek moju skromnu ušteđevinu ulažem u banku gde je najveća kamata (iako su razlike male), a po pravilu su banke pred stečaj davale najbolje kamate. Uvek sam isplaćen u valuti u kojoj sam štedeo i naravnu uz pripisanu kamatu. Ako ima još nejasnoća pitajte. Rado ću podeliti svoje iskustvo i sretan sam što je bar u ovom segmentu pozitivno.

  5. User image
    petar 22.03.2015 22:58

    Upravo citam tekst o coveku koji je ostao bez 200.000 jer je propala jedna banka, pa se pitam, da je on te novce razdelio na nekoliko razlicitih banaka i da su one propale u periodu od nekoliko godina, da li bi on tada mogao da povrati svoj novac?

  6. User image
    Mima 03.12.2020 15:02

    Molim vas ako se neko razume, neka pojasni ovo (po kursu evra prema određenoj valuti izračunatom na osnovu srednjeg zvaničnog kursa dinara prema evru i srednjeg zvaničnog kursa dinara prema toj valuti koji važi na dan donošenja rešenja nadležnog suda o pokretanju stečajnog odnosno likvidacionog postupka).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje depozita likvidacili banke Agencija za osiguranje depozita depozit bankarski depoziti stečaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana