Tekst objavljen: 02.12.2015 8:40        


Fiskalni savet Srbije procenjuje, na osnovu preliminarnih pokazatelja o izvršenju prihoda i rashoda, da deficit budžeta Republike u novembru ove godine iznosi oko 300 miliona dinara, što je osetno manje u poređenju sa istim mesecom prošle godine.  

Deficit budžeta Republike u novembru 300 mil dinara

"Međutim, za sada raspolažemo samo podacima o izvršenju budžeta Republike u užem smislu, što se u oktobru pokazalo kao nedovoljno pouzdan indikator opštih fiskalnih kretanja", navodi se u danas objavljenom Mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u oktobru 2015.

Iz Saveta poručuju da, kada se uključe projektni zajmovi, koji obično rastu u novembru i decembru, i fiskalni rezultat ostalih nivoa vlasti, koji će biti na raspolaganju krajem decembra, postoji realna mogućnost da deficit opšte države u novembru bude znatno veći od minusa u republičkom budžetu.

U oktobru je zabeležen deficit opšte države od 12 milijardi dinara, navodi se u publikaciji i dodaje da je to za 8,0 milijardi dinara lošiji fiskalni rezultat u odnosu na isti mesec prošle godine.

Fiskalni savet, takođe, predočava da deficit budžeta o kome se u javnosti najčešće govori, predstavlja zapravo deficit budžeta Republike u užem smislu, koji je u oktobru iznosio 3,5 milijardi dinara.

"Prava mera oktobarskog deficita države (12 mlrd dinara) obuhvata kapitalne rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova i fiskalne rezultate lokalne samouprave, fondova obaveznog socijalnog osiguranja i javnih preduzeća ''Putevi Srbije'' i ''Koridori Srbije'', i stoga je gotovo četiri puta veći od republičkog deficita", dodaje se dalje.

Međugodišnji rast oktobarskog deficita je, prema oceni Saveta, posledica nešto slabije naplate javnih prihoda (za oko 2,0 milijarde dinara) i osetnog povećanja javnih rashoda (za oko 6,0 milijardi dinara).

"Pad ukupnih prihoda ocenjujemo kao privremen, i objašnjava se izostankom druge uplate oktobarskih akciza, koja je, zbog činjenice da je poslednji dan u mesecu bio neradan, izvršena u novembru. S druge strane, beležimo povećanje rashoda za subvencije, javne investicije i socijalnu zaštitu (zbirno za 12 milijardi dinara), čime su više nego neutralisane ostvarene uštede po osnovu smanjenja plata i penzija (oko 6,0 milijardi dinara", navodi se u Izveštaju Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiskalni savet deficit budžeta republika srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana