Tekst objavljen: 27.09.2018 14:27        


Brojnim manifestacijama u Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan turizma, a tim povodom ministar turizma Rasim Ljajić kaže da je u 2017. Srbiju posetilo tri miliona i 100 hiljada turista što je povećanje od 12 odsto.

Danas se obeležava Svetski dan turizma

Rast broja registrovanih stranih turista, ističe, još je veći - 17 odsto. Ministar Rasim Ljajić kaže za RTS da je rast broja stranih turista i veći budući da se radi samo o registrovanim turistima.

Stvarni broj turista je, smatra Ljajić, daleko veći, jer mnogi nisu registrovani prilikom boravka u našoj zemlji u smeštaju u kojem odsedaju. Ljajić navodi da je prema istraživanju koje je sprovelo Ministarstvo turizma čak 40 odsto stranca boravilo u Srbiji privatno i još 13 odsto u hostelima. "Pitanje je da li su ti i pružaoci usluga i hosteli uopšte registrovani, to je jedno veliko polje sive zone.

Siguran sam da je od zvaničnih 17 odsto, što Srbiju svrstava među pet zemlja sa najvećim rastom broja turista u Evropi, stvarna poseta stranih turista veći", ističe Ljajić. Na pitanje turistima, šta ih je motivisalo da dođu u Srbiju, Ljajić kaže da je 40 odsto anketiranih reklo da je to kulturno nasleđe, 22 odsto gostoprimstvo, 21 gastronomija, a samo 10 odsto zabava, dok je za 16 odsto najbitniji bio odnos cene i kvaliteta. Napominje da su stranci davali više odgovora, pa procenti ne idu do 100, već preko toga.

"Turistička ponuda koncipira se prema određenoj ciljnoj grupi. To daje nadu da će rezultat i u ovoj godini biti još bolji od strategije do 2020. i da bismo ranije mogli da dostignemo cilj da prihodi od turizma premaše dve milijarde evra", ističe ministar. Za sedam meseci kineskih turista u Srbiji je bilo više nego za celu prošlu godinu a očekuje, kaže, da ih bude oko 100.000 zahvaljujući direktnoj avio-liniji i bezviznom režimu sa Kinom.

Napominje i da srpski aerodromi imaju 96 direktnih avio-linija od koji je 71 redovna. Kaže da su problemi sa kojima se stranci suočavaju u Srbiji divlji taksisti, džeparoši, gužve u saobraćaju u Beogradu..."Ima puno toga što treba da se uradi u budućnosti. Tokom istraživanja pitali smo strance šta treba da se ispravi. Kažu da im smetaju taksisti, džeparoši, prosjaci, gužve u Beogradu", kaže Ljajić. Kako je dodao, 53 odsto anketiranih je reklo da su za Beograd saznali preko društvenih mreža i interneta. Na pitanje o visokim trgovačkim maržama gde su cene nekih proizvoda veće nego u Nemačkoj, Ljajić kaže da ne postoje administrativni način da se marže ograniče osim kada je reč o ceni jedne vrste hleba.

Prema njegovim rečima, jedini lek je - jača konkurencija. "U novom zakonu u trgovini, nastojaćemo da smanjimo troškove. Prvo što se dobavljaču naplaćuje je ulazak u trgovinski lanac, a posle i pozicija na polici. Kada se ti troškovi smanje i proizvodi će za kupca biti jeftiniji", rekao je Ljajić za RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetski dan turizma turizam putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana