Tekst objavljen: 27.02.2015 9:22        


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastaće se danas sa predstavnicima Evropske komisije sa kojima će razgovarati o mogućem finansiranju projekta gasovoda Dimitrovgrad-Sofija. Antić je gostujući na RTS-u rekao da taj projekat nije samo prioritet za Srbiju nego i za Bugarsku i EU, te očekuje da će Srbija dobiti podršku finansiranja tog projketa.

Danas  o gasnom projektu

Prema njegovim rečima, tokom marta eskpertska komisija u Sofiji treba da definiše sve tehničke elemente tog gasovoda.

"Očekujem da do kraja marta ili početkom aprila bugarskog kolegu u Beogradu. Očekujem da ćemo brzo potpisati neku energetski sporazum sa Bugarskom. Verujem da ćemo ove godine ući u projektovanje, a nadam se iduće godine i u izgradnju te interkonekcije", kaže Antić.

Antić je ponovio da građani Srbije nemaju razloga da brinu jer imamo obezbeđene neophodne količine svih energenata.

"Situaciju pratimo. Najvažnije u ovom trenutku je da imamo apsolutno neophodne količine koje stižu iz Rusije. Niti imamo redukciju niti imamo bilo kakvu najavu redukcije snabdevanja gasom iz Rusije", rekao je Antić za RTS. 

Oko 70.000 tona mazuta u skladištima Robnih rezrevi, a da NIS kontinuirano proizvodi dodatne kolicicne mazuta i da je dovoljno eneregnata za toplane.

"Imamo dovoljno gasa i možemo na pojedinim mestima da izvršimo supstituciju gasa mazutom. Tih 16 toplana nisu ni u kakvoj opasnosti, za njih uvek imamo obezbedjen gas", kaže Antić.

On je poručio da je snabdevanje strujom potpuno stabilno, kao što je stabilna i prozivodnja električne energije.

"Imamo proizvodnju električne energije koja apsolutno pokriva naše potrebe, čak imamo i određene količine za izvoz", kaže Antić i dodaje da neće biti promene tarifnog sistema i da neće biti ukinuta jeftina tarifa za struju.

Podestio je da je i ranije rečeno da struja neće poskupeti dok se ne završi grejna sezona i da se sada rade kalkulacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo rudarstva i energetike proekat finansiranja mazut gasovod struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana