Tekst objavljen: 10.03.2016 11:07        


U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas će biti potpisan Memorandum o razumevanju između Privredne komore Srbije i GIZ projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji". 

Danas memorandum PKS i GIZ o reformi obrazovanja

PKS i GIZ već aktivno sarađuju u cilju uspešnog promovisanja kooperativnog/dualnog modela srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, a potpisivanjem Memoranduma ova saradnja biće i formalno ozvaničena.
Kooperativni model obrazovanja zasnovan je na elementima dualnog sistema koji se mogu prilagoditi uslovima u Srbiji.

Kroz ovaj model uvode se oni elementi dualnog sistema koji su u skladu sa društveno-ekonomskim okolnostima u Srbiji, pri čemu su od ključne važnosti faze učenja na radnom mestu i aktivno učešće privrede u obrazovanju, saopštila je PKS.

U okviru projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji" koji GIZ sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kooperativni model obrazovanja zasnovan na dualnom principu za sada se implementira u 10 škola u Srbiji, kroz tri profila mašinske i elektro struke i uz podršku 22 kompanije.

U narednom periodu ovaj princip trebalo bi da se primeni i na druga područja rada i zanimanja kojima su potrebni kvalifikovani kadrovi i modernizovani nastavni programi.

Poseban fokus saradnje PKS i GIZ-a predviđen Memorandumom o razumevanju je, kako na promovisanju samog modela kooperativnog/dualnog srednjeg stručnog obrazovanja, tako i na promovisanju većeg uključivanja kompanija u ovaj model.

PKS će imati ključnu ulogu u informisanju i privlačenju kompanija i poslodavaca da se aktivno uključe u realizaciju obrazovanja po ovom modelu. Jedna od uloga Komore definisanih Memorandumom jeste i koordinisanje podrške koju različiti donatori i realizatori pružaju za uvođenje elemenata dualnog sistema kako bi se osigurala usklađenost te podrške sa aktivnostima koje sprovodi GIZ.

Sa svoje strane GIZ će obezbediti stručnu podršku u izgradnji kapaciteta Centra za edukaciju Privredne komore Srbije za preuzimanje određenih odgovornosti u kooperativnom/dualnom modelu.

Poseban akcenat podrške GIZ-a biće na jačanju kapaciteta Komore za pripremu polaznih osnova za reviziju postojećeg regulatornog okvira kojim bi se osigurala uspešna i održiva implementacija kooperativnog/dualnog modela odnosno osigurao kvalitet nastave kako u školama, tako i u kompanijama, navodi se u saopštenju PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obrazovanje reforma obrazovanja stručno obrazovanje PKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana