Tekst objavljen: 11.09.2020 13:10        


Ne zna se pouzdano koliko programera ima u Srbiji, ali je prema poslednjoj analizi State of European Tech, Srbija rangirana u grupi država koje imaju do 85.000 programera, kaže Filip Gort iz softverske agencije Namics povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana programera

Danas je svetski dan programera, a u Srbiji ih ima više od 85 hiljada

- Prilikom interpretacije ovog istraživanja treba uzeti u obzir da nije istaknuto koja je metodologija korišćena zbog čega bi, za preciznije podatke o broju programera, trebalo pogledati i druge analize. Na primer, Statistički godišnjak Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je u Srbiji oko 64.000 ljudi zaposleno u sektoru informisanja i komunikacija, ali treba imati na umu da tu ne govorimo samo o programerima - kaže Gort.

Analiza State of European Tech ističe da je broj programera u državama Evrope porastao za oko 400.000 tokom samo jedne godine, a tome u prilog ide i podatak Eurostata da se evropska IT industrija razvija 5 puta brže neko ostatak ekonomije u Evropi.

Osim po nivou znanja, veštinama i ekspertizi programera, srpska IT industrija izdvaja se i po broju žena softverskih inženjera. Prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenat žena u srpskom IT sektoru je između 15 i 20%.

- Analiza organizacije Evropljanke u tehnologiji pokazala je da Južna i Istočna Evropa prednjače kad je u pitanju broj zaposlenih žena inženjera, a rezultati različitih istraživanja pokazuju da je takva situacija i u Srbiji. Konkretno, Namics to može potvrditi na primeru beogradske kancelarije u kojoj radi oko 50% žena programera - ističe Filip Gort.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsetimo, Međunarodni dan programera ustanovljen je 2009. u Rusiji gde je i zvanično priznat kao praznik.

Od tada se obeležava svakog 256. dana u godini zato što broj 256 označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom (najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru).

Međunarodni dan programera obeležava se 12. septembra u prestupnoj, a 13. septembra u prostoj godini.

Prema prema podacima istraživanja State of European Tech iz 2019. godine, ovaj dan će proslaviti više od 6,1 milion softverskih stručnjaka u Evropi, navodi se u saopštenju softverske agencije Namics.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
programiranje it sektor programeri 256 dan u godini svetski dan programera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana