Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 30.09.2020 9:45        


Dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza prema bankama, koji ističe danas, ne zatraži od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji mu je banka predložila i dostavila, saopštilo je Udruženje banaka Srbije

Danas ističe moratorijum: Šta je obaveza banaka, a šta treba da urade građani?

Drugi zastoj u otplati trajao je tokom avgusta i septembra, a ističe danas, 30. septembra. Banke su obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, a oni će moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.

Osnovni i opšti model koji banke predlažu je da se kamata nastala u prethodnom periodu raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

Alternative koje banke nude su da se odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, odnosno da klijenti plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Drugi moratorijum koji je trajao dva meseca prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

3 komentara

 1. User image
  Snzana 01.10.2020 14:36

  A zasto nema produzenje kredita za jos 24 meseca kako je NBS spominjala da se po mogucstvu smanje rate. Zarade su manje i ko zna s poslom sta ce biti.

 2. User image
  Божо 01.10.2020 17:35

  А шта ако нисмо добили ни електронски ни писани документ?

 3. User image
  Coa 02.10.2020 4:47

  Zato sto banke ne zanima vas posao, primanja, zivotni standard, bracni status ili zdravstveno stanje... Ne zanimate ih dokle god im placate na vreme, a i ako okasnite par meseci nije ih briga jer zatezna kamata kuca bolje nego taximetar, pa se ti vozi do mile volje...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke moratorijum na otplatu kredita krediti kraj moratorijuma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana