Tekst objavljen: 05.10.2015 11:01        


Cene nafte su danas u Aziji nastavile da rastu pošto su podaci iz SAD ukazali na smanjenje proizvodnje nafte u toj zemlji, ali je taj rast bio ograničen zbog izveštaja o slabom zapošljavanju u najvećoj svetskoj privredi. 

Dalji rast cena nafte zbog smanjenja proizvodnje u SAD

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 29 centi, na 45,83 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 23 centa više, odnosno 48,36 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Skoku cena nafte je doprinelo prošlonedeljno smanjenje broja aktivnih bušotina u SAD na petogodišnji minimum od 614, što bi, prema ocenama analitičara, trebalo da ublaži zabrinutost u pogledu prezasićenosti globalnog tržišta koje je izvršilo pritisak na cene "crnog zlata".

Američko ministarsto rada je krajem prošle nedelje saopštilo da je rast zapošljavanja u SAD usporio u septembru i da je otvoreno tek 142.000 radnih mesta, što je znatno ispod procena analitičara.

"Podršku cenama nafte pruža privremeno povećanje apetita za preuzimanje rizika i očekivana manja proizvodnja u SAD", izjavio je tržišni strateg kompanije IG Markets, Bernard Ou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana