Tekst objavljen: 08.11.2018 13:35        


U duhu Meseca štednje, osim informisanja o svim potencijalnim mogućnostima da sačuvamo novac, jedna od ključnih stvari koje treba detektovati jeste koji su prvobitni odlivi naših primanja.

Da li znate gde odlazi vaš novac?

Niste u manjini ako imate osećaj da plata koju ste nedavno primili „otiče“ neverovatnom brzinom, pa ostajete zabrinuti za ono što ćete imati na raspolaganju u toku ostatka meseca. Jedan razlog, i to onaj očigledniji, jeste što na početku meseca pokrivamo zaostale troškove i obavljamo kupovine koje su čekale upravo taj trenutak. Sa druge strane, veliki deo troškova koji nas, takoreći, svakog puta iznova iznenade, jesu rate kojima otplaćujemo neke veće kupovine i koje postaju ustaljena mesečna obaveza.

Sprovedena su brojna istraživanja o tome u kojim smerovima najčešće odlaze naše plate i u njih su bila uključena čitava domaćinstva. Pokazalo se da najveći deo naših primanja, više od 34 odsto, odlazi upravo na kupovinu ili otplaćivanje kuće ili stana, uključujući i njihovo opremanje ili popravke. Drugi veliki trošak po redu, od više od 17 procenata, predstavlja transport.

Kod najvećeg broja pojedinaca, taj trošak odnosi se na kupovinu prevoznog sredstva, a sa druge strane nalaze se troškovi usluga prevoza ili održavanje vozila koje već posedujemo. Odmah za ovim stavkama nalazi se i procentualo određen trošak za namirnice – nešto više od 12 odsto, a zatim i troškovi životnog i penzionog osiguranja, zdravstva, obrazovanja, odevanja. Jedna od stavki koja se, interesantno, izjednačava sa potrošnjom novca na zdravstvo jeste zabava, pod koju spadaju sve aktivnosti koje upražnjavamo u slobodno vreme, poput odlaska u noćni klub ili bioskop, druženje sa prijeteljima i putovanja.

Ako detaljno sagledate ovakvu sliku i iz nje isključite osnovne ljudske potrebe, poput hrane i ulaganja u zdravlje, šta se nameće kao logično rešenje? Umesto kumulativnih troškova za opremanje kuće, kupovinu novog auta ili popravku starog, školovanje naše dece i propratne troškove u vezi sa njim, zar ne bi bilo dobro uštedeti za ove stavke pojedinačno?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mesec štednje ističe se kao pravo vreme za odabir idealne ponude i odlučivanje na oročenu štednju. Jedan od dobrih prema jeste ponuda Addiko banke, pa ako započnete sa oročenom štednjom u evrima do 30. novembra, već za 6 meseci na računu ćete imati značajniju sumu novca kojom ćete moći da sprečite mesečni odliv primanja na neki od uobičajenih troškova. Ponuda se odnosi na nova depozitna sredstva za iznose oročenja do maksimalno 50.000 evra po klijentu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja devizna dinarska štednja banka Addiko banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana