Tekst objavljen: 31.12.2016 12:00        


Cele godine je stabilan kurs, priliv je veći od doznaka. Ne očekujem bitnije promene kursa. Moj savet građanima je da se ponašaju normalno kao i svaki drugi dan - savetuje Nikolić.

Da li kupovati ili prodavati evre pred Novu godinu?

Bliži se Nova godina, samim tim se i više troši, građani prodaju evre da bi još nekoga obradovali, nešto lepo spremili… Drugi, pak kupuju evre da bi otputovali i potrošili to negde u inostranstvu. Ipak i jedni i drugi pomno prate kretanje kursa iz dana u dani pribojavaju se da se ne ponovi ono što se godinama unazad dešava pred Novogodišnje praznike – da dinar značajno oslabi. Stručnjaci razloga za brigu ne vide.

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić poručuje građanima da kupuju, odnosno prodaju devize, shodno svojim namerama jer ne vidi nikakve naznake daće doći do rasta evra.

– Ne možemo uvek da gledamo u prošlost i da mislimo da ako je u vreme inflacije evro rastao u vreme praznika, da će i sad to da se desi. Cele godine je stabilan kurs, priliv je veći od doznaka.

- Ne očekujem bitnije promene kursa.Moj savet građanima je da se ponašaju normalno kao i svaki drugi dan. Nema nikakvih indicija da se se ovog puta desiti neko slabljenje dinara – ističe Nikolić.

Isto misli i Dušan Uzelac sa finansijskog portala “Kamatica”, ali on ipak kaže da “evru ne prija hladno vreme“.

– Kad je hladno, kupuju se energenti za suve devize, potražnja za evrima je veća. Takođe, završni rezultati firmi generišu veću potražnju za stranom valutom. Međutim, mala je količina novca koju građani mogu da promene da bi to uticalo na kurs. Krupniji događaji su ti koji diktiraju kurs češće nego sami građani – objašnjava Uzelac i poručuje:

–Osim ako nisu trgovci devizama, neka rade šta su naumili i neka što manje brinu o kursu jer tom brigom ne mogu nikako da utiču na njega!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs dinara praznici evro ili dinar kupovina evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana