Tekst objavljen: 18.10.2013 8:45        


Srbija je jedna od zemalja s najvišim kamatama, kako onih koje se nude za štedne uloge, tako i za bankarske pozajmice privredi i stanovništvu. Da li je moguće ograničenje kamata u našoj zemlji što ovih dana, na primer, u Hrvatskoj inicira tamošnja vlada?

Da li je vreme da država ograniči visinu kamata

Da li je jedna godina čistih računa, kako srpski zvaničnici nazivaju mere za uranoteženje proizvodnje i potrošnje, dovoljna da izbriše minuse koji su stvarani poslednjih 50 godina. To neće biti lako, a razlike su najvidljivije kod visine bankarskih kamata, u šta se uverio jedan austrijski investitor.

Na pitanje da li će Srbija ograničiti visinu kamata - takva inicijativa već postoji u Hrvatskoj - iz Narodne banke odgovaraju da Srbija ima drugačiji ekonomski model od suseda i da ograničavanje kamatnih stopa nije u saglasnosti sa strategijom ciljanja inflacije koju NBS sprovodi.
- Ja za jedan kredit u Austriji platim 2,17 odsto kamate, a ovde u Srbiji imam situciju da za kredit, ako bih ga redovno servisirao, imao bih devet odsto kamate, a sad kad smo u difoltu, imamo kamatu od 18 odsto - kaže Aleksander Simonig, investitor iz Austrije.

Da kamate moraju naniže, svesni su i u Vladinom telu za oporavak industrije. Jer, nema konkurentne privrede uz visoke kamate.

- Mislim da se određene rezerve kriju i u drugačijoj monetarnoj politici. Ta drugačija monetarna politika značila bi postepeno snižvanje referentne kamatne stope a značila bi i vraćanje selektivnih kredita iz primarne emisije za podsticanje rasta proizvodnje - kaže Bojan Dimitrijević iz Nacionalnog saveta za reindustrijalizaciju.

Trenutna početna kamata NBS je 11 odsto. Referentna kamatna stopa kako je drugačije zovu jeste cena novca koju NBS plaća bankama kroz hartije od vrednosti i na taj način reguliše količinu novca u opticaju i utiče na inflaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke ekonomija Srbija ograničenje kamata mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije nbs štednja krediti kamata kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana