Tekst objavljen: 31.05.2019 12:50        


Fejsbuk (Facebook) je krenuo na tržište plaćanja u najneverovatnijoj varijanti – kriptovaluti koja će ponovno ujediniti njegovog šefa Marka Zakerberga sa suosnivačima i neprijateljima "Winklevoss" blizancima.

Da li Fejsbuk može da uzdrma tradicionalne banke?

Kao što je Fajnenšl Tajms objavio prošle sedmice, najveća svetska društvena mreža aktivnih korisnika razgovara s bratskom kriptomenjačnicom Gemini o osiguravanju likvidnosti i skladištenju Fejsbukove planirane stabilne valute, digitalne valute vezane za dolar.

Fejsbuk takođe razgovara s visokofrekventnim trgovinskim grupama i kriptomenjačnicom Coinbase-a o "GlobalCoinu", koji Zakerberg planira uvesti sledeće godine, tako da korisnici mogu vršiti plaćanja jednako lako kao što mogu slati fotografije preko Vacapa, Instagrama i slično, prenosi Indikator.ba.

Projekt će započeti u desetak zemalja.

Fejsbukov Globalkoin mogao bi funkcionisati kao tekući račun za 1,7 milijardi odraslih ljudi širom sveta koji nisu formalno bankovni, ali imaju pristup internetu na svojim pametnim telefonima. Zakerberg se, kako se izveštava, sastao s guvernerom Centralne banke Engleske Markom Karnijem prošlog meseca kako bi opisao svoje planove, koji su, kako kaže, usmereni na razbijanje finansijskih barijera i smanjenje troškova za potrošače. Njih dvojica su prošlog meseca razgovarali o mogućnostima i rizicima koje nosi pokretanje kriptovalute, a Fejsbuk je takođe od zvaničnika američkog Ministarstva finansija tražio savet o operativnim i regulatornim pitanjima.

Sistem bi koristio digitalni novac sličan bitkoinu, ali drugačiji u tom smislu što bi Fejsbuk nastojao da održi stabilnost vrednosti svoje valute za razliku od bitkoina i sličnih kriptovaluta čija je vrednost podložna naglim promenama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novi sistem bi mogao navodno da "potkopa" upotrebu kreditnih kartica tako što bi se na ovaj način izbeglo plaćanje naknada za obradu iz kojih se generiše veći dio njihovih prihoda, navodi list. U izveštaju časopisa, koji se poziva na anonimne izvore koji su upoznati s ovim pitanjem, kaže se i da Fejsbuk angažuje na desetine finansijskih kompanija i "onlajn trgovaca" da pokrenu sistem.

Dok su detalji o projektu retki, regulatori i tradicionalne grupe koje pružaju usluge plaćanja već posmatraju razvoj oprezno, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne zamke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fejs fejsbuk Global Coin banke Mark Zuckerberg kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana