Tekst objavljen: 20.08.2020 15:50        


Zemlje jugozapadnog Balkana imaju kvalitetne tradicionalne proizvođače voća i povrća, ali su njihovi posedi veoma usitnjeni, a nivo tehnologija i digitalizacije uglavnom nizak

Da li digitalizacija poljoprivrede može da pomogne proizvođačima?

U takvoj situaciji oni otežano pristupaju glavnim lancima distribucije voća i povrća na zapadnim tržištima, čulo se na regionalnoj onlajn konferenciji o upotrebi digitalnih, informacionih tehnologija i inovacija (ICT) u poljoprivredi.

Na događaju, koji je okupio više od 80 učesnika iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, govorilo se o primeni ICT inovacija u regionalnoj poljoprivredi i njihovom uticaju na dalji razvoj.

- ICT rešenja koje su liderske firme počele da primenjuju, vode ka konsolidaciji sektora i udruživanju većeg broja manjih proizvođača, a korišćenjem savremenih softvera postiže se sledljivost i bezbednost lanca snabdevanja hranom, na čemu insistiraju inostrani kupci - rečeno je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe je zaključak da korišćenje precizne poljoprivrede koju omogućavaju savremene mašine, dronovi, i GIS/GPS tehnologije, postaju sve dostupnije i na manjim farmama, čime se optimizuju procesi proizvodnje i dolazi do ušteda, očuvanja životne sredine i veće konkurentnosti proizvođača.

Konferenciju je organizovao regionalni USAID-ov Projekat za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća u saradnji sa USAID-ovim Projektom za konkurentnu privredu iz Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda domaća poljoprivreda digitalizacija USAID Projekat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana