Tekst objavljen: 12.08.2017 9:59        


Većina banaka u Srbiji izdaje čekove svojim klijentima, ali pod određenim uslovima. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, na kraju 2016. ukupno je realizovano više od 7,6 miliona čekova.

Da biste dobili čekove, morate ispuniti neke uslove

Uslovi pod kojima građani mogu dobiti ovo sredstvo plaćanja i kupiti hranu ili robu na odloženo ne razlikuju se mnogo od banke do banke. Na čekove se ne plaća kamata. Jedini izdatak je naknada koja iznosi od 10 do 20 dinara po čeku.

Prvo pravilo svake banke za odobravanje čekova je da budete njen klijent i da imate redovna primanja. Takođe, većina banaka proverava da li je i koliko klijent platno sposoban, da nema neizmirena dugovanja i slično. O tome koliko će čekova dobiti odlučuje svaka banka pojedinačno. Uglavnom se taj iznos poklapa sa novcem koji klijent ima na računu. Tako, recimo, ako ima 35.000 dinara, dobiće sedam čekova, a za 45.000 sleduje mu devet.

U Unikredit banci kažu da klijent koji hoće čekove treba da prima zaradu ili penziju redovno i preko računa u ovoj banci, kao i da ima uredan izveštaj iz Kreditnog biroa.

- Broj čekova koji će biti odobren zavisi od prosečne zarade ili penzije koju klijent ostvaruje. Na primer, ako je to 50.000 dinara, odobrićemo mu 10 čekova - navode u Unikreditu.

Komercijalna banka izdaje čekove na lični zahtev klijenata, a na osnovu urednosti poslovanja, provere boniteta klijenta, i poslovog poverenja. U ovoj banci je broj čekova srazmeran visini prosečnog priliva u poslednja tri meseca. Adiko banka daje čekove samo klijentima koji imaju sklopljen ugovor o paketu računa koji obuhvata i ovu uslugu.

- Nakon proknjižene prve zarade ili penzije klijent može da dobije maksimalno pet čekova. Kasnije broj izdatih čekova zavisi od primanja - kažu u Adiko banci.

I u Rajfajzen banci navode da broj čekova koji klijent može da dobije zavisi od prihoda. U posebnim situacijama, uz profakturu, moguće je dobiti veći broj čekova nego što je prosek mesečnih primanja. U Erste banci jedan od uslova za dobijanje čekova je i da klijent bude zaposlen kod poslednjeg poslodavca minimum šest meseci. Inteza izdaje čekove klijentima koji imaju “Inteza hit” ili “Inteza manjifika” tekući račun.

- Kako bi klijent koristio brojne pogodnosti koje ovi tekući računi nude, a tako i čekove, potrebno je da dostavi solo menicu, kao i potvrdu o zaposlenju ili penzioni ček - kažu u Intezi.

Broj čekova koje klijentima izdaje AIK banka zavisi od priliva na tekući račun klijenta. Poštanska štedionica tradicionalno izdaje čekove koji mogu stići i na kućnu adresu.

- Može se odobriti do 10 čekova, što, između ostalog, zavisi od visine mesečne zarade, stanja nerealizovanih čekova po tekućem računu, kao i od toga da li je klijent u prethodnom periodu bio u nedozvoljenom prekoračenju - ističu u Poštanskoj.

Čekove izdaje i Vojvođanska banka, i to korisnicima koji imaju redovna mesečna primanja po tekućem računu, dok u OTP banci čekove mogu da dobiju klijenti koji su vlasnici jednog od paketa računa ove banke. U Sosijete ženeral banci izdaju maksimum 20 čekova.

Tehnička roba i na 200 dana

Uz pomoć čekova moguće je pazariti na odloženo u svim marketima u Srbiji, maksimalno i do 200 dana. Najkraći rok je 30 dana, pa 60, a kako kažu trgovci, građani najčešće popunjavaju ček na odloženo 120 dana. Kada se radi o kupovini obuće i odeće, kupovina na odloženo je retka. Tu čekovi uglavnom služe kao sredstvo plaćanja građanima koji nemaju keš, pa koriste ček. On odmah stiže na naplatu, a građani tada uđu u minus. Kod tehničke robe ček je takođe često u upotrebi, i to sa maksimalnim rokom od 200 dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izdavanje čekova čekovi banke građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana