Tekst objavljen: 25.11.2013 8:28        


Zbog velikog broja proizvoda koji su svakodnevno na akcijama u trgovinskim lancima, građani su sve ubeđeniji da su akcijske cene ustvari realne cene, oslobođene prevelikih marži. Proizvođači i trgovci, pak, tvrde da prodajući proizvode na akciji i jedni i drugi gube novac, ali da je to u doba niskog prometa jedini način da privuku kupce.

Čuvajte se sniženja: Akcijske cene nekad i prevara

Za poslednjih nekoliko godina promet u maloprodaji pao je za trećinu, a samo u odnosu na prošlu godinu manji je za 8,6 odsto. Kako bi sačuvali kupce, proizvođači i trgovci primorani su da organizuju razne akcije i sniženja koja su postala polazna tačka, ako ne i osnova današnjih kupovina.

Kako pojedine akcije traju i po mesec dana, a cene su u tom periodu i do 30 odsto niže, mnogi su počeli da se pitaju da li je akcijska cena realna cena proizovda, oslobođena previsokih trgovačkih i proizvođačkih marži.

Olivera Ćirković iz Univereksporta objašnjava da cene na sniženjima nisu stvarne cene, već one koje su ispod nivoa rentabilnosti, ali podrazumevaju ulaganje u budućnost određenog brenda, ali i trgovinskog lanca.

- Akcijske cene formiraju se u dogovoru sa dobavljačima, na način da se dela zarade odriču obe strane, a u cilju što povoljnije ponude ka krajnjem potrošaču. Naravno, obe strane učesnice ostvaruju određene povoljnosti, kako kroz vidljivost na mestu prodaje i kroz reklame, tako i kroz povećanje obima prodaje - objašnjava Ćirković.



Da li će na sniženjima više izgubiti proizvođači ili trgovci, zavisi od dogovora i od cilja akcije.

- Realna cena je ona po kojoj se prodaje u redovnoj prodaji. Akcijska cena je sa smanjenim rabatom, proizvod na kojem se često gubi novac jer se prodajom akcijskog proizvoda jedva pokrivaju troškovi proizvodnje, ali je u doba krize, kada je kupovna moć ovoliko poljuljana, ta žrtva neophodna - objašnjavaju proizvođači. Statistika kaže da je promet namirnica i 70 odsto veći kada su one na akciji, nego kada im je redovna cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači prava potrošača zaštita potrošača kupci proizvodi na sniženju kupovina sa popustom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana