Tekst objavljen: 09.04.2016 17:30        


Prilikom pisanja poruka ili e-mailova, često znamo da ispustimo neko slovo ili napišemo nešto pogrešno. Andrev Brodski, stručnjak za komunikaciju i kandidat za doktorat na Poslovnoj školi Harvard, smatra kako te nenamerne greške govore o nama više nego što mislimo.

Čuvajte se grešaka u e-mail porukama

Greške u pisanju nisu samo male greške koje nam se ponekad potkradu a zbog kojih nam je neprijatno, one pokazuju naše emocije, tvrdi Brodski. Kada razgovaramo sa nekim uživo postoji toliko tragova koji nam jasno mogu odavati kako se neko oseća po pitanju teme oko koje razgovaramo.

"Teško je kontrolisati naše facijalne ekspresije. Mi ih pokazujemo sasvim slučajno. Pravimo grimase, mršti se ili gledamo sa strane. ", Smatra Brodski. "Kod e-mailova je drugačije. Stvari i misli nam ne promiču, jer ono što napišemo možemo pročitati pre nego li to pošaljemo nekom. "

Šta su nam emocije snažnije, to imamo više problema.

Dosadašnja istraživanja komunikacije putem e-maila fokusirala su se na namerne stvari, kao što su upotreba velikog i malog slova, upotreba različitih reči i smajlija. Brodski smatra da u e-mailovima imamo potpunu kontrolu nad našim osećanjima, ali da greške u njima otkrivaju koliko su naše emocije u tom trenutku snažne.

Brodski je ispitanike zamolio da pročitaju ljutiti e-mail od izmišljenog pošiljaoca te su ga oni, što je više problema imao, smatrali ljućim. Ista stvar se dogodila kada im je dao da pročitaju mail srećne osobe: što je osoba imala više problema, to su je doživeli srećnijom. Naprosto, čini se da su greške rezultat naših snažnih emocija.

"Greške u pisanju su pokazatelj naših emocija. U situacijama kad je neko ponosan i kada digne ruku u vazduh, to ih pokazuje još ponosniji, a kada to primenimo na ljutitu osobu koja drži šaku u vazduhu, to je čini još više ljutitom. To možemo smatrati jednakim kao kod problema u pisanju prilikom obije emocije ", tvrdi Brodski.

One koji prave greške doživljavaju manje inteligentnima.

Pojedini ispitanici smatrali su kako su ljudi koji imaju jača osećaanja manje inteligentni. "Greške u pisanju koje su se nalazile u e-mailova sugerisale su čitaocima da su odluke pošiljaoca vođene emocijama, a ne razumom.", Napisao je Brodski prošle godine za "Academi of Management Annual Meeting Proceedings".

"Nisam testirao situacije u kojima postoji mogućnost da greške u pisanju pokazuju gubitak inteligencije.", Smatra Brodski, ali ujedno ne odbacuje ovu ideju jer ona teoretski ima smisla. Greške zbog kojih ćemo možda delovati manje pametnima, čine nas autentičnima.

"Ono što čini greške vjerovatnijim je to da nas čine manje kompetentnima: zbog čega bi neko napraviogrešku u pisanju ako želi da me impresionira ? " , Rekao je Brodski . Upravo to se smatra razlogom zbog čega su nam neki pojedinci simpatičniji kada naprave poneku grešku u pisanju .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-mail greške u pisanju inteligencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana