Tekst objavljen: 08.12.2013 10:00        


Astronomski rast vrednosti bitkoina - više od 8.000 odsto - stvorio je nov soj multimilionera u digitalnoj valuti. Među njima se našao i Rodžer Ver (34) koji u bitkoine investira od 2011, a nadahnuti angažman za ovu valutu doneo mu je nadimak “Bikoin Isus”.

Čuli ste za Bitkoin, sad upoznajte "Bitkoin Isusa"

Prvi milion u virtuelnoj valuti zaradio je već 2011. godine, kada joj je cena naglo porasla sa 0,3 dolara na 32 dolara, ali je ubrzo spao na prosjački štap jer je kurs opet pao na 2 dolara. Pošto se cena trenutno kreće oko 1.000 dolara, njegovo virtuelno bogatstvo naglo se uvećalo.

Biografija ovog bitkoin milionera zanimljiva je koliko i njegov nadimak. Rođen i odrasao u Silicijumskoj dolini, odležao je 10 meseci u federalnom zatvoru zbog prodaje proizvoda nazvanog “pest kontrol riport 2000”, koji opisuje kao petarde nemenjene farmerima za rasterivanje štetočina sa kukuruznih polja. Pre toga se okušao u politici, kao kandidat Libertarijanske stranke, ali bezuspešno, a 2005. preselio se u Japan.
Ver je samo jedan od stotina investitora koji su se obogatili zahvaljujući bitkoinu, ali njegova veza sa virtuelnom valutom ide dalje od pukog posedovanja. U međuvremenu je pomogao pokretanje desetak preduzeća koja koriste bitkoin i aktivno ga promoviše, što mu je donelo nadimak “Bitkoin Isus”.

Verova onlajn kompanija MemoryDealers.com, koja preko interneta prodaje delove računara po sniženim cenama, postala je prvo preduzeće koje kao sredstvo plaćanja prima bitkoin.

Dok se mnogi pribojavaju da je meteorski uspon bitkoina proteklih nedelja samo mehur od sapunice, Ver je ubeđen da je virtuelna valuta i dalje “neverovatno jeftina”, da tek stiče popularnost, i da će uskoro vredesti više stotina hiljada dolara.

Ver trenutno bitkonima plaća fabrikama u Kini koje proizvode elektronske komponente za njegovu kompaniju. Planira da ih iskoristi za “promovisanje ideje voluntarizma i ekonomske slobode”, a prošlog vikenda dao je i najveću dobrotvornu donaciju u bitkoinima. Više od 1.000 bitkoina (preko milion dolara) poklonio je Fondaciji za ekonomsko obrazovanje - američkoj organizaciji za promovisanje principa tržišne privrede, privatnog vlasništva i ograničavanja vladinog uticaja na studente.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitcoin bitkoin virtuelni novac novac milioner milioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana