Tekst objavljen: 25.10.2013 11:30        


U poslednjih nekoliko godina na crnogorskom tržištu osiguranja zabeležen je rast, a u prošloj godini bruto premija osiguranja porasla je 3,29 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, učešće crnogorskog tržišta osiguranja u bruto-domaćem proizvodu je svega oko dva odsto, dok se u razvijenim zemljama kreće i do sedam odsto.

Crnogorci se više osiguravaju, dalek je put do nivoa EU

Predsednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović kaže da životno osiguranje učestvuje u ukupnom osiguranju sa svega 14 posto, što je još uvek nizak nivo u odnosu na učešća te vrste osiguranja u zemljama Evropske unije.

- Kada bi pogledali parametre mogli bi konstatovati zaista da smo još uvek tržište u razvoju osiguranja s obzirom na činjenicu da izdvajanje u osiguranju po glavi stanovnika kod nas iznosi 107 evra, a u Evropi je to blizu 2.000 evra. Učešće crnogorskog tržišta osiguranja u bruto-domaćem proizvodu je svega oko dva odsto, dok se u razvijenim zemljama kreće i do sedam odsto – naveo je Vujović.

Prema njegovim rečima može se očekivati dalji trend rasta tog tržišta u skladu sa onim što će biti novi zahtevi i standardi Evropske unije iz oblasti osiguranja.

- Možemo očekivati rast i kada su u pitanju solventnost i likvidnost osiguravajućih društava i ono što je za nas kao regulatora najvažnije ažurnost u rešavanju šteta u osiguranju. Već sada imamo preko 91 posto ažurnost u rešavanju šteta, što zaista treba oceniti kao uspešno – naglasio je Vujović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje života životno osiguranje osiguranje Crna Gora cg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana