Tekst objavljen: 25.08.2015 11:56        


Julska prodaja novih automobila u Srbiji je pokazala da se krizi na našem tržištu vozila ne nazire kraj.

Crni dani za prodavce novih automobila

Prema izveštaju Srpske asocijacije uvoznika, nove automobile i delove za nove automobile u Srbiji, u sedmom mesecu ove godine, pazarila su 1.772 kupca.

To je manje za 379 vozila od junske prodaje, pa čak i slabije od prošlogodišnjeg, do tada "najcrnjeg", jula u poslednjih desetak godina kada je prodato 1.789 automobila, pišu Večernje novosti.

Kolika je razmera prodajnog kolapsa, pokazuje i podatak da je 2008. godine, koja se računa kao poslednja pre početka propasti tržišta vozila u našoj zemlji (tada je izbila i globalna kriza), u julu, prodato 5.405 automobila.

Iako nema preciznih podataka o prodaji polovnih automobila, poznavaoci ovog tržišta smatraju da se i ovde oseća pad. “Ranijih godina smo prodavali po 100.000 do 120.000 polovnih vozila. Procena je da će ove godine u Srbiju biti uvezeno oko 80.000 polovnjaka”, kaže Dragan Škrnjić, vlasnik "Eko-auto kluba".

“Pad je zaista ogroman, kriza traje, ali kada se zna da je oko 10 do 15 odsto vozila od svh prodatih takozvani reeksport, onda je jasno da smo dotakli dno”, kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novioh automobila Milan Vukasović.

Srpska asocijacija uvoznika je do sada više puta ukazivala nadležnima na sve muke koje su ih pritisle.

Nudili su i rešenja koja idu od omogućavanja kupovine vozila po sistemu "staro za novo", gde bi se plaćao porez samo na razliku između cena dva vozila, do drugačijeg načina oporezovanja i osiguranja vozila kako bi se na primer izbeglo oporezivanje "luksuznih" vozila starih 20 i više godina, ili bar smanjili drastično nameti za vozila preko 2.000 kubika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Goran 07.02.2016 2:50

    I treba da propadne...

  2. User image
    Good Man 09.08.2016 17:03

    Konkurisao sam za kredit na firmu za Dacia Duster u junu mesecu. Nekoliko banaka , na čelu sa Societe Generale laže me i zavlači već tri meseca! Za to vreme, diler daje sebi nonšalantan rok od TRI meseca za nabavku i dopstavu vozila iz Rumunije! Smešno! Ovi nisu sposobni da se izjasne 3 meseca da li žele da investiraju novac, a ovi nisu sposobni 3 meseca da obezbede auto!
    A vrlo bi se naljutili i jedni i drugi da ne platim neku ratu ili da odustanem u poslednji čas od vozila, što po zakonu o zaštiti potrošača imam pravo!

  3. User image
    AutomobiliBre 23.04.2017 12:08

    Ekonomija nam raste a pada prodaja novih automobila,nesta ovde ne stima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište automobila novi automobil pad prodaje novih automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana