Tekst objavljen: 06.05.2017 14:32        


Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je da je plan upisa u srednje škole u Srbiji završen i da će biti objavljen ovih dana, a ove godine će se u ponudi naći četiri nova obrazovna profila i to po dualnom modelu obrazovanja.

Četiri nova smera po dualnom modelu

"Spisak svih škola s ponudom obrazovnih profila i brojem predviđenih mesta prvo će đacima dostupan u elektronskoj formi - na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme. Zatim će se naći i u prodaji kao deo 'Konkursa za upis u srednju školu 2017/18' u štampanom izdanju 'Prosvetnog pregleda'", najavio je Pajić u razgovoru za "Politiku".

Predsednik Komisije za upis u srednje škole je kazao da u četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, spadaju: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

"Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije", naveo je Pajić.

On je objasnio da će "ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama koje su u saradnji s privredom za njima izrazile želju, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima".

"Ono (obrazovni profili) će zaživeti svuda gde je postojala spremnost škola i potreba privrede", rekao je Pajić. Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.

Pomoćnik ministra kao posebnu novinu u ponudi smerova za buduće gimnazijalce, i to naročito talentovane, koji osim mature polažu i prijemni ispit, najavljuje uvođenje novog obrazovnog programa - za đake s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku."To je smer za darovite učenike za računarstvo i informatiku, kao što su slični smerovi za obdarene za matematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu, a odeljenje čini maksimalno 20 đaka", objasnio je Pajić.

On je dodao da će novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku postojati u deset gimnazija širom Srbije, a biće ukupno 12 odeljenja pošto će u Novom Sadu i Kragujevcu biti po dva takva odeljenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srednja škola dualno obrazovanje škola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana