Tekst objavljen: 19.07.2016 15:35        


Turska centralna banka srezala je danas kamatne stope peti mesec uzastopno, snizivši kamatu na prekonoćne pozajmice za očekivanih 25 baznih poena, nekoliko dana nakon neuspelog pokušaja vojnog puča koji je potresao zemlju i uneo kratkotrajnu pometnju na njenim finansijskim tržištima. 

Centralna banka Turske srezala kamate

Banka je srezala referentnu kamatnu stopu, koja koristi za utvrđivanje drugih kamatnih stopa, na 8,75 odsto, dok je ključnu jednonedeljnu repo stopu ostavila nepromenjenom na 7,5 odsto, izveštava agencija Rojters.

Osam od 19 ekonomista u anketi Rojtersa prognoziralo je smanjenje kamate za 25 baznih poena, dok je šest očekivalo rez od 50 baznih bodova. Ostalih pet su smatrali da kamata neće biti menjana.

"Kretanja na tržištu će se pomno pratiti i nastaviće se sa preduzimanjem potrebnih mera za obezbeđenje likvidnosti kako bi se podržala finansijska stabilnost", navela je centralna banka u saopštenju.

Centralna banka Turske je tako odgovorila na vladine više puta ponovljene zahteve za jeftinijim kreditima, nastojeći da drži pod kontrolom slabljenje lire i inflaciju koja je probila ciljani nivo.

Predsednik Tajip Erdogan, koji favorizuje privredni rast generisan potrošnjom i čiji je status kao dominatne političke figure u Turskoj ojačao posle dramatičnih događaja prošlog petka, smatra da su visokih troškovi zaduživanja jednaki izdaji, navodi britanska agencija.

Turski ministar privrede Nihat Zejbeki izjavio je u intervjuu za Rojters kasno sinoć da očekuje da će centralna banka nastaviti s "pozamašnim" rezanjem stope, dodajući da će razumeti ako ovog puta ne preduzme nikakvu akciju nakon pokušaja puča.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke turska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana