Tekst objavljen: 24.02.2014 14:58        


Cene stanova u Srbiji pale su u odnosu na 2008. godinu prosečno oko 30 odsto, ali je manja i tražnja i prodaja. Stanogradnja u Srbiji prepolovljena je u odnosu na period pre krize i uglavnom se zasniva na gradnji manjih zgrada sa najviše desetak stanova.

Cene stanova pale za 30 odsto ali ih niko ne kupuje

Investitori kažu da je poslednjih meseci prodaja stanova značajno smanjena. Sporo izdavanje građevinskih dozvola, mala kupovna moć, skupi krediti i smanjenje stranih investicija samo su neki od uzroka. Više ne ulažu ni Srbi iz rasejanja koji su kupljene stanove otplaćivali rentiranjem.

Nedeljko Malinović iz agencije Legat objašnjava da je renta pala za više od 50 odsto i da ne postoji računica da se se stan kupi kako bi se izdavao. - Investicija koja ne može da se otplati za 10 do 12 godina, ona je neisplativa - kaže Malinović za RTS.

Fotorobot: Ovako izgleda neko ko danas kupuje stan


Prosečna cena kvadrata u Srbiji, računajući i velike gradove, iznosi između 850 i 900 evra, ali neprodatih stanova i nedovršenih objekata ima mnogo.

Oko 70.000 stanova je kupljeno na hipotekarni kredit i postoji velika opasnost od aktiviranja tih kredita. To bi, navodi RTS, dovelo do velikog broja novih stanova na tržištu i uticalo na dalje smanjenje obima gradnje.

Inače, prema broju izdatih dozvola, u decembru je prijavljena izgradnja 532 stana, što je za 0,7 odsto manje nego u decembru 2012. Prosečna površina prijavljenih stanova iznosi 71,6 kvadratnih metara.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pogledajte kolike vam kamate banke nude za stambene kredite


Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u beogradskoj oblasti - 37,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nekretnine stanovi gradnja gradnja stanova gradnja nekretnine cena stanova cene stanova stambeni kredit stambeni krediti kupovina stana stan na kredit kredit za stan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana