Tekst objavljen: 15.09.2015 11:08        


Cene nafte u Aziji danas su živnule, mada i dalje ostaju pod pritiskom slabe potražnje i viška zaliha. Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru povećana je za 24 centa, na 44,24 dolara, dok se cena sirove nafte "brent" oporavila od ranijih gubitaka i porasla za jedan cent, na 46,31 dolar, izveštava agencija AFP.

Cene nafte živnule

Očekivanja da će se američke zalihe nafte povećati treću nedelju zaredom i vest da je Organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEK, snizila prognozu rasta tražnje za sledeću godinu, vrše pritisak na bilo kakav oporavak cena nafte, kažu analitičari.

Njujorška agencija "Blumberg" je procenila da su američke zalihe sirove nafte porasle za 1,75 miliona barela u nedelji zaključno sa 4. septembrom.

Američka Uprava za energiju (EIA) objaviće sutra službene podatke o zalihama, koji služe kao pokazatelj tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač "crnog zlata".

"Cene nafte nisu u stanju da ostvare veći napredak, jer tržište očekuje da će američke zalihe porasti treću nedelju zaredom", izjavio je strateg kompanije IG Markets, Bernard Ou.

OPEK je juče snizio prognozu globalne tražnje nafte za 2016. godinu, zbog, kako je saopšteno, projektovanog usporavanja ekonomskog zamajca u Latinskoj Americi i Kini.

Kartel je saopštio da će tražnja u narednoj godini porasti za 1,29 miliona barela dnevno na 94,08 miliona barela dnevno, što je za 50.000 barela manje u odnosu na prvobitnu procenu.

U međuvremenu, trgovci su fokusirani na predstojeći sastanak američke centralne banke (Fed) i njenu odluku o potencijalnom podizanju kamatnih stopa, prvi put od 2006. godine.

Podizanje referentne kamatne stope sa nivoa blizu nule bi, prema ocenama analitičara, verovatno poguralo vrednost dolara, zbog čega bi nafta izražena u toj valuti postala skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što bi dovelo do pada tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte skače proizvodnja nafte crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana