Tekst objavljen: 07.11.2016 15:54        


Cene nafte su živnule u okviru šireg oporavka tržišta uoči predsedničkih izbora u SAD, i nakon vesti da je u nedelju zemljotres pogodio Oklahomu, gde se nalazi glavno naftno čvorište i najveće nacionalno skladište za odlaganje "crnog zlata". 

Cene nafte živnule posle zemljotresa u blizini Kušinga

Cena naftnih fjučersa u Njujorku porasla je za 1,8 odsto, pošto su skočile akcije na berzama nakon informacije da je Federalni istražni biro (FBI) utvrdio da Hilari Klinton korišćenjem privatnog servera za svoje mejlove nije počinila krivično delo, izveštava agencija "Blumberg news".

Potres magnitude 5,0 stepeni Rihterove skale pogodio je noćas područje u blizini naftnog čvorišta Kušing, u Oklahomi, što je navelo neke operatere gasovoda da zaustave rad iz predostrožnosti.

Alžirski ministar energetike Nuredin Butarfa je izjavio da nema povratka na sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje, prenela je državna novinska agencija APS.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru porasla je za 79 centi na 44,86 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je u Hong Kongu danas u popodnevnom trgovanju cena iznosila 44,72 dolara.

U petak je WTI nafta zaključena u padu za 59 centi na 44,07 dolara. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 6,0 posto iznad 100-dnevnog proseka. Cena američke naftne reference je prošle nedelje skliznula naniže za 9,5 procenata.

Severnomorska nafta "brent" za januarske isporuke ojačala je za 80 centi (1,8 odsto) na 46,38 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. Cena "brenta" je prošle nedelje pala 8,3 odsto, najviše od januara ove godine.

Nafta se povukla prošle nedelje ispod 45 dolara za barel nakon neuspeha članica OPEK-a da se dogovore o proizvodnim kvotama na sastanklu 28. oktobra, a taj dogovor je bio ključan za sprovođenje plana za stabilizaciju tržišta.

Članice OPEK-a pumpale su u oktobru rekordne količine nafte, prema podacima koje je prikupio "Blumberg".

Azijske akcije i indeks američke berze fjučersa porasli su uoči predsedničkih izbora u utorak.
"Biće dosta prostora za volatilnosti na berzama u vreme izbora, ali mislim da se tržišta prilagođavaju verovatnom ishodu imajući u vidu da je stav FBI-ja poboljšao šanse Klintonove", rekao je Rik Spuner, glavni tržišni analitičar u kompaniji CMC Markets iz Sidneja.

Prema njegovom mišljenju, "tržišta će i dalje biti fokusirana na izveštaje o situaciji u OPEK-u".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte na berzi oporavak nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana