Tekst objavljen: 15.01.2016 13:03        


Nafta je neznatno pojeftinila danas u trgovanju u Aziji i cene se drže oko 12-godišnjeg minimuma, budući da se trgovci spremaju za povratak iranskog izvoza na tržište, dok SAD povećavaju zalihe. 

Cene nafte zaglavile oko 12-godišnjeg minimuma

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru pala je za 61 cent, ili 1,96 odsto, na 30,59 dolara za barel, a cena "brenta" za martovske isporuke je skliznula za 34 centa, ili 1,10 procenata, na 30,54 dolara, izveštava agencija AFP.

Ove sedmice su se cene oba tipa nafte u jednom trenutku srozale ispod 30 dolara za barel, prvi put od prve polovine 2004. godine.

Na tržištu provejavaju mišljenja da su cene "crnog zlata" - koje su potonule 75 odsto u poslednjih 18 meseci zbog slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i krize sa prevelikom ponudom - možda dodirnule dno.
Glavni tržišni strateg kompanije CMC Markets iz Sidneja, Majkl Mekarti, kaže da je cena možda već stigla ili se bliži kraju svoje spirale pada.

"Ako već nismo dodirnuli dno, onda smo vrlo blizu najnižeg cenovnog nivoa nafte... očekujem da vrlo skoro dođe do zaokreta", rekao je on za AFP.

Za dve nedelje u 2016, cene nafte su se spustile za više od 15 odsto, zbog zabrinutosti investitora u pogledu produžetka krize prezasićenosti tržišta i slabih globalnih ekonomskih izgleda, posebno u Kini koja je glavni potrošac energije.

Pored toga, budući da se veliki proizvođač nafte, Iran, sprema za povratak na međunarodno tržište ovog energenta posle ukidanja zapadnih sancija po osnovu nuklearnog sporazuma velikiuh sila sa Teheranom, postoji bojazan da bi se gubici naftaša mogli povećati.

Puna implementacija sporazuma između dve strane, koja će omogućiti ukidanje sankcija, očekuje se do nedelje, 17. januara.

"Mada se čini da cene nafte WTI i ''brenta'' dobijaju neki zamajac rasta, verujemo da to ne može potrajati", izjavio je analitičar kompanije "Filip fjučers" iz Singapura, Danijel Ang, ocenjujući da je "ovo pogrešan trenutak za povratak Irana na tržište nafte", navela je francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena na minimumu cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana