Tekst objavljen: 25.04.2016 13:54        


Cene sirove nafte pale su danas u trgovanju u Aziji nakon informacije da bi Saudijska Arabija mogla da poveća sadašnji nivo ukupne proizvodnje proširenjem jednog naftnog polja, što je dodatno rasplamsalo zabrinutost u pogledu globalne prezasićenosti ponude. 

Cene nafte ustuknule zbog pretnji u vezi proizvodnje

Američka naftna referenca, "laka" nafta WTI za isporuku u junu pala je 61 cent (1,39 odsto) na 43,12 dolara za barel, a sirova nafta "brent", takođe za junske isporuke, oslabila je 50 centi (1,11 odsto) na 44,61 dolar, izveštava agencija AFP.

Najnoviji pad cena dolazi posle sedmice snažnog rasta ove sirovine, koji je podstakla nada u pogledu izgleda kineske privrede, kao i nagoveštaji o nastavku razgovora o ograničavanju proizvodnje.

Saudijska kompanija Oil Co završiće proširenje svog naftnog polja Šajbah do kraja maja, što će najvećem svetskom izvozniku omogućiti da održi ukupan kapacitet proizvodnje na 12 miliona barela dnevno, izvestila je agencija "Blumberg news".

Ovim proširenjem, proizvodni kapaciteti na Šajbahu će porast sa sadašnjih 750 hiljada barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u "Blumbergovoj" informaciji.

Ova vest je izazvala "nervozu na tržištu", kaže Bernard Ou, analitičar u kompaniji IG Markets u Singapuru.
"Ako Saudijci podignu proizvodnju za tako značajnu količinu, cena od 40 dolara će lako ''pući''. To stvara problem, jer nećemo videti uravnoteženje na tržištu nafte čak ni u prvoj polovini iduće godine", rekao je Ou za AFP.

Cene su prošlog ponedeljka pale nakon kraha sastanka velikih proizvođača nafte, na kom je trebalo da padne dogovor o zamrzavanju proizvodnje. Međutim, smanjenje američke proizvodnje, štrajk naftnih radnika u Kuvajtu i znaci oporavka ključnog kineskog tržišta, pomogli su da cena WTI nafte uzleti kasnije tokom nedelje za 8,3 odsto, dok je "brent" skočio 4,7 procenata.

Tržište nafte je takođe podržao nedeljni izveštaj kompanije "Bejker Hjuz" o broju bušotina, koji je pokazao da su proizvođači nafte "izbacili iz stroja" osam bušotina u sedmici zaključno sa 22. aprilom.

Prema mišljenju Bernada Oua, cene još uvek podupire nada da će dogovor o zamrzavanju proizvodnje biti postignut na polugodišnjem sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) 2. juna.

"Postoji i dalje, ipak, malo optimizma da bi proizvođači mogli da dođu do neke vrste sporazuma u junu...Učesnici na tržištu uvek polažu dosta nade u takve razgovore", istakao je on u razgovoru za AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte pad cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana