Tekst objavljen: 11.02.2015 10:20        


Cene nafte su danas porasle, nakon oštrog pada iz prethodnog dana, dok trgovci čekaju nedeljni izveštaj o zalihama tog energenta u SAD, navode analitičari.

Cene nafte u porastu nakon oštrog pada

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 50,46 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 16 centi na 56,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je juče saopštila da u narednih pet godina očekuje tek skroman rast globalnih cena nafte. IEA veruje da će cene nafte sa sadašnjeg nivoa od 50 do 55 dolara za barel porasti na 73 dolara u 2020. Cene su pre juna premašivale 100 dolara, a od tada su od juna pale oko 50 odsto, najvećim delom zbog rasta globalnih rezervi u svetlu snažne proizvodnje iz škriljaca u SAD.

Analitičari koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi veruju da su američke nedeljne zalihe nafte uvećane za 3,6 miliona barela. Rast zaliha ukazuje na nižu tražnju u najvećoj svetskoj privredi i potrošaču nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Međunarodna agencija za energetiku cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana