Tekst objavljen: 14.12.2016 12:50        


Cene nafte su danas oslabile posle izveštaja o rastu zaliha ove sirovine u SAD i procene da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u novembru možda pumpale veće količine "crnog zlata" nego što se mislilo, što bi potencijalno potkopalo efekte planiranog smanjenja proizvodnje.  

Cene nafte u padu zbog neočekivanog rasta zaliha

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u februaru pojeftinila je za 60 centi (1,08 odsto) na 55,12 dolara za barel.

Trgovci kažu da je na pad cena uticao izveštaj o neočekivanom povećanju zaliha sirove nafte u SAD.
Akteri na tržištu nafte su se usredsredili na prognozirno povećanje kamatnih stopa u SAD kpje će verovatno podstaći rast dolara, što će poskupeti naftu u dolarskoj ceni uvoznicima koji koriste slabije nacionalne valute. "Zamajac slabljenja cena na tržištima nafte se nastavlja, pri čemu su preko noći opale cene i ''brenta'' i WTI nafte, nakon podataka o većem rastu zaliha u SAD-u nego što je očekivano. . . koji su pokazali iznenafjujće veliki skok od 4,7 miliona barela", izjavio je Džefri Hejli, viši tržišni analitižar brokerske kuće Oanda u Singapuru.

"Očekujemo da će trgovanje u Aziji imati izvestan negativan trend pošto trgovci smanjuju svoje dugioročne pozicije u očekivanju glavnog večerašnjeg zasedanja Federalnih rezervi", dodao je on, aludirajući na očekivanu odluku američke centralne banke o podizanju kamatnih stopa kasnije danas.

Greg Mekena, glavni tržišni strateg u brokerskoj kući AksiTrejder kaže da su "trgovci uglavnom u najvećem broju već ukalkulisali u cenu to da će Fed podići kamate za 25 baznih poena".

Trgovci naftom kažu da dodatni pritisak na cene vrši i izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tome da je OPEK u novembru pumpao oko 34,2 miliona barela nafte dnevno, odnosno za 500.000 barela više od i onako rekordne zvanične procene naftnog kartela. Ukoliko je to tačno, onda bi to moglo, kako ocenjuje Rojters, da potkopa napore OPEK-a i drugih proizvođača, kao što je Rusija, za smanjenje dnevne proizvodnje nafte za gotovo 1,8 miliona kako bi se okončala dvogodišnja prevelika ponuda i pad cena "crnog zlata".

IEA je navela da su globalne isporuke nafte porasle na rekordnih 98,2 miliona barela dnevno u novembru, pri čemu je OPEK-ova proizvodnja neutralisala smanjenje pumpanja u drugim zemljama proizvođačima nafte. To je u suprotnosti sa očekivanom globalnom tražnjom za naftom od 96,95 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu 2016.

Uprkos tome, IEA je procenila da bi zbog stabilnog rasta potražnje, na tržištu nafte početkom iduće godine moglo da dođe do deficita ponude "crnog zlata" za 600. 000 barela dnevno, ukoliko se proizvođači budu držali svog plana smanjenja proizvodnje, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pumpanje nafte nafta laka nafta zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana