Tekst objavljen: 13.04.2017 11:07        


NJUJORK/LONDON, 13. aprila (Tanjug) - Cene nafte su danas stabilne, iako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenila danas da su globalne zalihe verovatno porasle u prvom kvartalu, uprkos naporima članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanje proizvodnju. Cene naftnih fjučersa u NJujorku su se danas neznatno promenile, posle jučerašnjeg prvog pada u poslednjih sedam sesija.

Cene nafte stabilne

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju pojeftinila je za jedan cent na 53,10 dolara za barel na robnoj berzi u NJujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 50 posto ispod 100-dnevnog proseka. Juče su cene američke naftne reference pale za 29 centi na 53,11 dolara, što je bio prvi pad od 3. aprila.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u junu poskupela je danas za tri centa na 55,89 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je juče izgubila 37 centi vrednosti, potonuvši na 55,86 dolara.

Iako je smanjenje proizvodnje nafte u vodećim proizvođačima pomoglo da se globalno tržište gotovo vrati u ravnotežu, "zalihe su verovatno ipak porasle zbog povećane proizvodnje u periodu pre stupanja na snagu šestomesečnog dogovora OPEK-a o rezanju proizvodnje", navodi se u izveštaju IEA.

Cene nafte su skočile iznad 50 dolara za barel, nakon što su članice OPEK-a podržale ideju o produžetku dogovora o rezanju proizvodnje i posle juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana