Tekst objavljen: 20.08.2015 11:01        


Cene nafte skliznule su danas na azijskom tržištu na novi najniži nivo za šest i po godina, približavajući se psihološkoj granici od 40 dolara za barel, nakon iznenađujućeg rasta američkih zaliha, što je dodatno pojačalo zabrinutost trgovaca zbog prezasićenosti ponude.

Cene nafte srljaju ka psihološkoj granici od 40 dolara

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je 26 centi na 40,54 dolara, posle oštrog pada cena na Njujorškoj berzi u popodnevnom trgovanju, na najniži nivo od marta 2009. godine, prenosi Agencija Frans pres.

Cena sirove nafte tipa "brent" za isporuke u oktobru pala je 24 centa na 46,92 dolara po barelu.
"Zalihe u SAD su neočekivano povećane dok je tržište očekivalo njihovo smanjenje, podižući zabrinutost trgovaca zbog prevelike ponude", kaže tržišni strateg iz kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

"To je izvršilo dodatni pritisak na cene sirove nafte, pa je barel WTI nafte pao ispod 41 dolara krećući se prema kritičnom nivou od 40 dolara. Možda ćemo biti svedoci daljeg pada cena, s obzirom na to da su sadašnji uslovi na tržištu i dalje nepovoljni za naftu", dodao je on.

Američko ministarstvo energetike saopštilo je juče da su zalihe nafte porasle za 2,6 miliona barela u sedmici zaključno sa 14. avgustom, na 456,21 milion barela, dok su zalihe u trgovačkom centru Kušing, u Oklahomi, skočile za 300.000 barela na 57,44 miliona.

Neočekivani skok zaliha u vreme kada one obično padaju, dodatno su pojačale brigu zbog globalnog viška, pogotovo što ima znakova posrtanja tražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku energenata.
Američki bankarski div, Sitigrupa, procenjuje da bi cena "lake" nafte WTI mogla da padne na 32 dolara za barel pod pritiskom viška zaliha, odnosno na nivo koji nije viđen od bolne finansijske krize.

Sitigrupa u komentaru situacije na tržištu nafte ukazuje na to da, ukoliko se neravnoteža u vidu suficitarne ponude ovog energenta zadrži tokom 2015, nameće se koliko nisko cena nafte može da ide, i dodaje da dostizanje minimalnog nivoa iz 2008, godine od 32,40 dolara po barelu "predstavlja moguću realnost".

Međutim, analitičar za investicije kompanije "Filip Fucers" u Singapuru, Danijel Ang, kaže da očekuje da će cena WTI nafte u današnjem trgovanju u Aziji ostati na 40 dolara po barelu i da neće ići ispod tog nivoa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte cena nafte pala cena nafte na berzi cena nafte svetska finansijska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana