Tekst objavljen: 26.01.2016 10:00        


Cene sirove nafte vratile su se danas, nakon dvodnevnog rasta, na nivo ispod 30 dolara za barel u azijskom trgovanju, pošto je zabrinutost u vezi sa prezasićenom ponudom ponovo izbila u prvi plan, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte se vratile ispod 30 dolara za barel

Posle pada na 12-godišnji minimum, cene "crnog zlata" su krajem prošle nedelje skočile podstaknute nadom da će planovi u vezi sa daljim merama privrednih podsticaja u evrozoni i Japanu "oživeti" tražnju. Medjutim, kratkotrajan oporavak cena se juče raspršio zbog uporne zebnje trgovaca u pogledu preobimne ponude nafte na tržištu.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu pala je danas u Aziji za 91 cent, ili 3,0 odsto, na 29,43 dolara, dok se sirova nafta tipa "brent", takodje za martovske isporuke, srozala čak za 1,14 dolara, ili 3,74 procenta, na 29,36 dolara za barel.

Cena nafte WTI je juče u trgovanju u SAD potonula 5,7 odsto, a "brent" je pojeftinio za 5,2 procenta.
"Ovaj pad ne iznenadjuje mnogo, jer su osnovne poluge tržišta nafte i dalje slabe", kaže za Frans pres analitičar kompanije "Filip fjučers" u Singapuru, Danijel Ang, i dodaje da smo "svedoči preterane ponude i ne tako izražene tražnje, pa će biti jako teško sačuvati više cene".

Jačanje američke valute je takodje doprinelo podrivanju tražnje za naftom izraženom u dolarima, koja je postala skuplja za zemlje čije su valute slabije.

Dolar je ojačao uoči ovonedeljnog sastanka kreatora monetarne politike američke centralne banke, pa investitori nagađaju kakvom se ishodu mogu nadati samo šest nedelja nakon što je Uprava federalnih rezervi (Fed) prvi put od 2006. godine povećala kamatne stope.

Na tržištu se takođe očekuje najavljeni povratak iranskog izvoza nafte, što će dodatno pogoršati situaciju sa preobilnom ponudom.

Samo dan posle ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija Iranu prošle nedelje, Teheran je najavio značajan podsticaj proizvodnji nafte, pri čemu je iranska Nacionalna naftna kompanija naložila povećanje tog energenta za 500.000 barela dnevno, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana