Tekst objavljen: 27.05.2016 13:31        


Cene nafte su se povukle u današnjem trgovanju u Aziji sa psihološke grance od 50 dolara, pošto su trgovci pokupili dobitke i zbog očekivanja za snažnijim smanjenjem globalne ponude.

Cene nafte se povukle sa psihološke granice od 50 USD

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u julu oslabila je za 32 centa na 49,16 dolara po barelu, dok je severnomorska sirova nafta "brent", koja predstavlja evropski standard, pojeftinila 33 centa na 49,26 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Cene "crnog zlata" su juče dostigle rekordnih 50 dolara za barel prvi put ove godine, nakon poremećaja u proizvodnju u Kanadi i Nigeriji, kao i usled pada komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD.
Nivo od 50 dolara je važna kota, jer je to cena koja pruža ekonomsku opravdanost dobavljačima da ponovo počnu sa pumpanjem nafte, kaže za Frans pres rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžjaja.

"Sirova nafta nije uspela da se zadrži iznad nivoa od 50 dolara zbog zabrinutosti da bi više cene mogle da podstaknu veće isporuke", rekao je on.

Analitičar u kompaniji IG Azija, Bernard Ou, piše u tržišnom komentaru da se "situacija s ponudom i tražnjom pomera u korist viših cena nafte", ali dodaje da nedavni nagli oporavak cena "nije proporcionalan" poboljšanju stanja na tržištu.

Cene su se oporavile sa nivoa nižeg od 30 dolara za barel sa početka 2016. godine, ali su i dalje ispod polovine nivoa na kom su bile sredinom 2014. godine, kada su premašivale iznos od preko 100 dolara po barelu.

Oči trgovaca su sada uprte na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sledeće nedelje u Beču, na kom će se razgovarati o limitiranju proizvodnje.

"Verovatno postoji iskra nade da će proizvođači u OPEK-u skovati neki sporazum za podršku cenama nafte, bilo putem zamrzavanja proizvodnje ili na neki drugi način. Takva šansa je slaba", smatra Ou.

Član OPEK-a Iran, koji se vratio na svetsko tržište u januaru nakon ukidanja zapadnih sankcija vezanih za nuklearni program Teherana, za sada odbija da ograniči proizvodnju.

Takav stav Tehrana pojačava skepticizam na tržištu da će OPEK uopšte preduzeti bilo kakvu čvrstu akciju na zaustavljanju hronične prezasićenosti ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak nafte nafta cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana