Tekst objavljen: 30.10.2015 10:06        


Cene nafte su danas u Aziji pale, pošto je rast registrovan sredinom ove nedelje ispario u svetlu obimnih zaliha na svetskom tržištu, naveli su analitičari. Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 23 centa na 45,83 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za osam centi na 48,72 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte se povlače pred plimom globalnih zaliha

Cene nafte su u sredu porasle, WTI za 6,3 odsto, a "brenta" za 4,8 odsto, podstaknute nižim od očekivanog rasta zaliha u SAD, ali je zabrinutost u pogledu prezasićenosti globalnog trzišta ponovo isplivala na površinu, jer je nivo proizvodnje ostao povišen.

"Nafta bi oktobar trebalo da završi u negativnoj zoni, što je bio slučaj u sedam od deset meseci u ovoj godini, pošto obimne globalne zalihe ne pokazuju znake jenjavanja. Američke zalihe su nastavile da rastu, a bez smanjenja proizvodnje, smatram da neće biti većeg skoka cena na međunarodnim tržištima nafte", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zadržala je visok nivo proizvodnje uprkos tome što su od juna prošle godine cene "crnog zlata" pale za više od polovine.

Na obaranje cena uticao je i nagoveštaj američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da bi pre 2016. godine mogla da podigne troškove zaduživanja, što je poguralo vrednost dolara. Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što podriva tražnju i dovodi do pada cena nafte, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana