Tekst objavljen: 30.08.2016 16:01        


Cene nafte su danas blago porasle na trgovanju u Aziji, dan nakon oštrog pada na koji je uticao rast dolara, ali je zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude sprečila njihov jači oporavak uoči ključnog sastanka proizvođača "crnog zlata" sledećeg meseca. 

Cene nafte se neznatno oporavile posle velikog pada

Oba glavna tipa nafte juče su pala, nakon što je predsednica američkih Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen nagovestila moguće povećanje kamata u SAD ove godine, što je podstaklo jačanje zelene novčanice i dovelo do skoka dolarskih cena nafte za kupce koji koriste slabije valute.

Investitori su danas krenuli u pohod na profite, koristeći jučerašnji pad cena, tako da je ojačala tražnja, pa je američka "laka" nafta WTI poskupela 21 cent (0,45 odsto) na 47,19 dolara, dok je severnomorska nafta "brent" porasla za 13 centi (0,26 odsto) na 49,39 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Pažnja trgovaca je sada usmerena na izveštaj o broju novih radnih mesta u SAD, koji se očekuje u petak, a koji bi trebalo da pruži određenu sliku o mogućem vremenskom okviru za Fedov plan povećanja kamata, pre sastanka Rusije i članica OPEK-a u Alžiru na kom će biti reči o krizi prezasićenosti ponude koja godinama podriva cene.

Nafta se oporavila u avgustu na krilima nade da će Moskva i Organizacija zemalja izvoznica nafte naći način za postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte SAD crno zlato fed Dženet Jelen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana