Tekst objavljen: 14.10.2015 10:01        


Cene nafte su tokom današnjeg volatilnog trgovanja u Aziji bile prigušene, jer je tržište reagovalo na izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koji je ukazao da će prezasićenost globalnog tržišta opstati do naredne godine.

Cene nafte prigušene, trgovanje u Aziji promenljivo

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za četiri odsto, na 46,68 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" za novembarske isporuke pala za 0,16 odsto, na 49,16 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

"Tržište ostaje prezasićeno, a predstojeći povratak iranske nafte, verovatno u novembru, izaziva veliki pesimizam na tržištu", izjavio je analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Danijel Ang za Frans pres.

Očekuje se da će do kraja novembra Iran početi da povećava isporuke nafte, nakon što je u julu postigao politički sporazum sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju sopstvenog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Kako ocenjuje Frans pres, tražnja nikako da ublaži prezasićenost tržišta zbog usporavanja globalne privrede u ovoj godini i očekivanog sporijeg privrednog rasta u narednoj godini.

U mesečnom izveštaju IEA, objavljenom juče, prognozirano je da će rast svetske tražnje za naftom usporiti sa 1,8 miliona barela dnevno iz 2015. godine na 1,2 miliona barela dnevno u 2016. godini.

"Projektovano usporavanje rasta tražnje za narednu godinu i očekivani dolazak dodatnih iranskih barela, verovatno će do 2016. godine zadržati prekomerne globalne zalihe", navodi se u izveštaju IEA.

Tržište, takođe, čeka na današnje objavljivanje podataka o maloprodaji u SAD, koji bi trebalo da pruže novi uvid u stanje američke privrede.

Podaci o maloprodaji se, prema rečima analitičara Anga, mogu odraziti na snagu dolara, koji automatski utiče na cenu nafte izraženu u toj valuti. Naime, slabiji dolar čini da nafta bude jeftinija na međunarodnom tržištu, dok je jak dolar čini skupljom, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte na berzi cena nafte cenna nafte promenjiva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana