Tekst objavljen: 17.06.2016 13:02        


Cene nafte su se oporavile danas u Aziji zajedno sa tržištima akcija posle šest dana rasprodaja, pošto je dolar blago oslabio prema većini ostalih valuta usled jenjavanja brige za britansku budućnosti u Evropskoj uniji. 

Cene nafte poskočile posle šest dana gubitaka

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 35 centi (0,76 odsto) na 46,56 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" se popela za 55 centi (1,17 odsto) do nivoa od 47,74 dolara, prenosi agencija AFP.

Po završetku jučerašnjeg trgovanja, WTI je bila u padu za 10 odsto u šest dana u odnosu na prošlonedeljni 11-mesečni najviši nivo, dok je "brent" izgubio devet odsto vrednosti.

Posle jučerašnjih oštrih gubitaka, akcije su danas krenule uzlaznom putanjom, a analitičari kažu da je, kako navodi francuska agencija, ubistvo proevropske poslanice u Britaniji povećalo izglede da će Britanci glasati za ostanak u EU sledeće nedelje.

Ubistvo poslanice Laburističke partije Džo Koks - koju je usmrtio čovek koji je navodno uzvikivao ime krajnje desne anti-EU grupacije - prisilio je na otkazivanje referendumske kampanje do vikenda.
Svetska tržišta je u minulih nedelju dana zahvatio kovitlac zbog anketa javnog mnjenja koje su ukazivale na to da će na glasanju 23. juna pobedu odneti snage koje se zalažu za izlazak Britanije iz 28-članog bloka.

"Evidentno je da se oporavak tržišta u celosti pripisuje uverenju da je jučerašnja tragedija povećala izglede da opcija za ''ostanak` dobije podršku na referendumu sledeće nedelje", kaže Rej Atril, zamenik direktora za deviznu strategiju u Nacionalnoj banci Australije u Sidneju.

Sva vodeća tržišta u regionu su solidno ojačala, i opšte popuštanje napetosti u vezi sa britanskim referendumom uticalo je na trgovce da se sa dolara preusmere na rizičnije investicije, što je pojeftinilo naftu za kupce koji koriste druge valute.

"Američki dolar je danas oslabio malo u odnosu na korpu valuta, a to podiže raspoloženje na tržištu nafte", izjavio je Bernard Ou, tržišni strateg kompanije IG Markets iz Singapura.

Cene "crnog zlata" su i dalje oko 80 odsto iznad februarskog 13-godišnjeg minimuma, pa su mnoge kompanije počele da restartuju proizvodnju na platformama koje su privremeno bile "van stroja" pošto proizvodnja postaje ekonomski održiva, što će, prema mišljenju analitičara, ponovo podstaći globalnu prezasićenost ponude.

Obnavljanje kanadske proizvodnje nakon prošlomesečnog požara i nade da će pregovori između nigerijske vlade i pobunjenika zaustaviti napade na naftna postrojenja, takođe utiču na popuštanje cena nafte.

"Imajući u vidu povratak kanadske proizvodnje, cene su se popele onoliko koliko su to mogle za sada", ocenjuje Rik Spuner, glavni analitičar u CMC Marketsu iz Sidneja, u izjavi za "Blumberg news".

"Verovatno će korekcije naviše biti pliće nego što je to bilo ranije ove godine, pošto se tržište, kako se čini, uravnotežava", rekao je on, a prenosi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dasa 17.06.2016 13:59

    eto nama novog poskupljenja a gde su bili kad je bio pad cene nafte eeeeee

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte oporavak cene nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana