Tekst objavljen: 29.01.2018 9:20        


Na svetskim su tržištima cene nafte prošle nedelje dostigle nove najviše nivoe u tri godine, što je ponajvišeposledica pada kursa dolara.

Cene nafte najviše u tri godine, u Londonu iznad 70 usd

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,7 posto, na 70,52 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 71,28 dolara, najviši nivo od decembra 2014. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupeo 4,3 odsto, na 66,15 dolara, blizu 66,66 dolara, najvišeg nivoa u tri godine.

Uspon cena nafte najviše je posledica slabljenja dolara. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na korpu 6 drugih najvažnijih svetskih valuta, prošle je nedelje pao 1,6 odsto i skliznuo na najniži nivo u tri godine.

Kako se cena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može podstaći potražnju za naftom jer su njene cene niže za kupce koji koristite druge valute.

"Pad dolara podržava naša očekivanja da će se cena barela na londonskom tržištu zadržati iznad 70 dolara malo duže", kaže Bil O'Gradi, strateg na Confluence Investment Management. Uz to, cene nafte već duže vreme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru OPEC-a i nekih proizvođača van tog kartela, uključujući
Rusiju, smanjujući proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajaće najmanje do septembra, a možda i do kraja ove godine.
Zahvaljujući tome, cene nafte i dalje imaju dobru podršku i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cena, prema ponuda jača zbog rasta proizvodnje u SAD.

Analitičari procenjuju da će uskoro proizvodnja nafte u SAD-u dosegnuti 10 miliona barela dnevno, gotovo isto kao i u Saudijskoj Arabiji. Na to ukazuju i novi podaci kompanije Baker Hughes prema kojima je prošle nedelje broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za njih 12, na ukupno 759 postrojenja, što je njihov najveći nedeljni skok od marta prošle godine.

To je znatno više od oko 560 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom periodu, što pokazuje da američkim proizvođačima oni odgovaraju takvim cijenama, tako da odlučuju o povećanju proizvodnje.
"Tehnički gledano, tržište je trenutno malo precenjeno, no to ne bi trebalo da izazove veliku rasprodaju", kaže Majk Sabo, strateg u firmi
RJO Futures.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte sirova nafta nafta na berzi oporavak nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana