Tekst objavljen: 31.01.2017 15:55        


Nafta je na putu da zabeleži prvi mesečni pad cena od oktobra prošle godine zbog signala da američke isporuke više nego neutrališu smanjenje proizvodnje koje sprovode članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Cene naftnih fjučersa su pale u Njujorku za 0,5 odsto, izgubivši ukupno u januaru 2,3 odsto vrednosti, izveštava agencija "Blumberg".

Cene nafte na putu prvog mesečnog pada od oktobra

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu pojeftinila je za 28 centi na 52,35 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku pre podne u 9,46 sati po londonskom vremenu. Ukupan volumen trgovanja bio je 80 posto iznad 100-dnevnog proseka. U jučerašnjem trgovanju WTI nafta je skliznula naniže za 54 centa (1,0 odsto) na 52,63 dolara po barelu.

Severnomorska nafta "brent" za martovske isporuke, čije ugovaranje za taj mesec ističe danas, splasnula je za 16 centi na 55,07 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Prethodnog dana, cena "brenta" je pala za 29 centi (0,5 odsto) na 55,23 dolara po barelu, dok je u sada aktuelnijem ugovaranju isporuka za april oslabila za 18 centi na 55,14 dolara.

Dok proizvođači "crnog zlata" na Bliskom istoku sprovode rezanje prozivodnje, američki naftaši su povećali broj bušotina do najvišeg nivoa od novembra 2015. godine.

Američka proizvodnja ovog energenta je, prema podacima Uprave za energetske informacije, dostigla 8,96 miliona barela dnevno, što je najviše od aprila 2016.

Predsednik kompanije "Pioneer Natural Resources", Skot Šefild, izjavio je u jednom intervjuu da bi rast cena WTI nafte na 55 dolara po barelu omogučio naftašima u Permian basenu (zapadni Teksas) da povećaju bušenje i podignu ukupnu proizvodnju za oko milion barela dnevno.

Šefild smatra da bi američka proizvodnja nafte mogla da skoči na čak 9,5 miliona barela dnevno ove godine, što bi bila najviša kota od 2015. godine.

Uoči sutrašnje objave zvaničnih državnih podataka o zalihama sirove nafte u SAD, analitičari procenjuju u anketi "Blumberga" da su one povećane za tri miliona barela prošle nedelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta zalihe nafte opek-a cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana