Tekst objavljen: 22.06.2016 10:21        


Cene nafte su danas ojačale na trgovanju u Aziji posle obazrive primedbe šefice američkih Federalnih Rezervi Dženet Jelen da je američka ekonomija oslabila dolar i zbog nervoze trgovaca koji iščekuju britansko glasanje o budućnosti u Evropskoj uniji. 

Cene nafte na klackalici, danas u usponu

Trgovci takođe čekaju zvanični izveštaj o američkim komercijalnim zalihama nafte kasnije danas, u nadi da će on nagovestiti kretanje tražnje u zemlji koja je vodeći svetski potrošac "crnog zlata", nakon što je jedna naftna institucija saopštila da su prošle nedelje zalihe opale, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI, u novom ugovaranju isporuka za avgust, porasla je za 28 centi (0,56 odsto) na 50,13 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je ojačala za 24 centa (0,47 odsto) na 50,86 dolara.

Jelenova je juče upozorila da se američka privreda suočava sa "priličnim neizvesnostima" u pogledu usporavanja domaće aktivnosti i mogućeg britanskog glasanja za izlazak iz EU, signalizirajući da bi povećanje kamatnih stopa moglo malo da sačeka.

Navela je da želi da ekonomija bude na "pouzdanijem koloseku" pre nego što centralna banka podigne troškove zaduživanja, što je bio okidač da "zelena novčanica" krene nizbrdo.
Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Tržišta su postala posebno volatilna ove nedelje pred britanski referendum o članstvu u EU u četvrtak. Mada izveštaji kladioničara pokazuju 80 odsto šansi za ostanak Britanije u Uniji, istraživanja javnog mnjenja predviđaju "mrtvu trku", pri čemu oko 10 odsto glasača tek treba da odluči "kojim putem da krene".

"Glasanje za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije moglo bi da ima značajne ekonomske posledice", naglasila je Jelen u obraćanju pred senatskim Odborom za bankarstvo.
Stiven Inis, viši trgovac u kompaniji za trgovanje valutama Oanda u azijsko-pacifičkom regionu, kaže da "kretanje američkog dolara diktira cene nafte".

Ministarstvo za energetiku SAD treba danas da objavi podatke o nedeljnom stanju zaliha, dan nakon što je izveštaj Američkog instituta za naftu pokazao veći pad zaliha nego što je očekivano, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta na berzi cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana