Tekst objavljen: 25.02.2015 11:24        


Terminske cene nafte su danas bile mešovite, uoči objavljivanja izveštaja o američkim nedeljnim zalihama nafte, za koje analitičari očekuju da su uvećane. Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 16 centi na 49,12 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu poskupela 13 centi na 58,79 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte mešovite uoči izveštaja o zalihama

Cene WTI i "brent" nafte su od početka nedelje oštro pale, budući da su trgovci zabrinuti oko obilnih globalnih zaliha i usporavanja privrednog rasta.

"Zalihe u SAD su po svoj prilici porasle, a to je loše za globalne cene, koje će dodatno padati", navodi analitičar sidnejske firme Fet profits Dejvid Lenoks. Stručnjaci koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi prognoziraju da su zalihe sirove nafte u najvećoj svetskoj privredi u nedelji zaključno sa 20. februarom porasle za 3,75 miliona barela.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da globalne zalihe neće biti smanjene ukoliko SAD ne smanje proizvodnju nafte sa sadašnjeg nivoa od oko 9,2 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana