Tekst objavljen: 29.09.2015 13:00        


Cene nafte su na tržištima u Aziji bile kolebljive usled oštrog pada akcija zbog strahovanja investitora da bi usporavanje kineske ekonomije moglo da se odrazi na globalni ekonomski rast.

Cene nafte kolebljive

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru ostala je nepromenjena na 44,43 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" za novembarske isporuke je poskupela za dva centa na 47,36 dolara u poslepodnevnom trgovanju, s tim što su cene tokom dana stalno fluktuirale između pozitivne i negativne zone, prenosi Frans pres.

"Mislimo da su cene ključnih sirovina poput nafte i bakra blizu svog minimuma, ali će usporen rast potražnje i bitka proizvođača za tržišni udeo držati cene pod pritiskom još neko dogledno vreme", ocenjuje Barkliz banka u svom tržišnom komentaru.

Analitičari su mišljenja da je opšti pad cena akcija prenet na tržište nafte, pri čemu vodeće sirovinske kompanije danas prednjače s rasprodajom na azijskim robnim berzama.

Tražnja je teško pogođena usporavanjem u Kini, vodećem svetskom potrošaču energije, a i druge azijske zemlje se suočavaju sa "topljenjem"svog privrednog rasta.

Profiti velikih kineskih kompanija su, prema podacima objavljenim u ponedjeljak, pali gotovo devet odsto u avgustu u odnosu na godinu ranije, što je najveće smanjenje još od 2011. godine i najnoviji signal slabosti druge najveće svetske ekonomije.

Prošlonedeljni podaci su pokazali da je aktivnost kineskih fabrika u septembru usporila najbržim tempom za šest ipo godina.

"Smatramo da se Azija suočava s dugotrajnom krizom rasta a ne finansijskom krizom", kažu iz američkog bankarskog giganta, Sitigrupe.

Pošto potražnja posrće, tržište nafte se "trese" i zbog izgleda da će Iran izvoziti više sirove nafte, ako se utvrdi da ispunjava uslove iz sporazuma potpisanog u julu ove godine o obuzdavanju nuklearnog programa zemlje.

Međunarodna kontrola iranskih nuklearnih postrojenja je u toku i njihova usaglašenost s postavljenim uslovima će dovesti do ukidanja ekonomskih sankcija koje ograničavaju izvoz sirove nafte iz Irana.

Analitičari kažu da Iran može podići izvoz nafte za nekoliko meseci pošto sankcije budu ukinute, što će dodatno povećati ponudu nafte na već prezasićenom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte svetske zalihe nafte laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana