Tekst objavljen: 13.05.2016 13:36        


Nafta je danas oslabila u trgovanju u Aziji, pošto su investitori uzeli predah nakon oporavka cena, podstaknutog prognozom Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će prevelika ponuda ove sirovine dramatično opasti kasnije tokom ove godine. 

Cene nafte klize naniže, ali je trend rasta izgledan

Uzlazni trend cena će se verovatno nastaviti, budući da izveštaj IEA pokazuje da bi do uravnoteženja situacije s ponudom i tražnjom moglo da dođe znatno brže, pre nego kasnije, tumače analitičari, a prenosi agencija AFP.

Očekuje se da će tražnja rasti po "solidnoj" stopi ove godine, čemu će doprineti potrebe Indije, saopštila je IEA juče, predviđajući da će se višak nafte na tržištu "dramatično smanjiti" tokom tekuće godine.

Američka "laka" nafta WT za isporuku u junu trgovana je danas u Aziji, oko 6,20 sati po Griniču, za 39 centi jeftinije (0,84 odsto) na nivou od 46,31 dolar, a severnomorska sirova nafta "brent" za julske isporuke je pala za 30 centi (0,62 odsto) na 47,78 dolara po barelu.

Cene oba tipa nafte zatvorene su juče na višem nivou za jedan odsto, nakon što je objavljen izveštaj IEA, a analitičari su uvereni da će se uzlazni trend verovatno nastaviti uprkos povremenim padovima.

Uporna prezasićenost ponude, usled visokog nivoa proizvodnje i slabe tražnje, opterećuje tržište gotovo dve godine.
Iako su cene skočile na šestomesečni maksimum ove nedelje, posle sunovrata na nivo ispod 30 dolara u februaru, one su još uvek 60 odsto niže u odnosu na iznos od preko 100 dolara po barelu iz juna 2014. godine.

IEA je "signalizirala da bi proizvodnja u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) mogla da opadne u većem obimu ove godine nego što se očekivalo, dok će tražnja, čini se, porasti više od prvobitne prognoze", kaže Aleks Vidžaja, viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets u Singapuru.

U kompaniji BMI Riserč očekuju optimistično tržište nafte u idućih tri do šest meseci, "pošto će cene i dalje imati fleksibilan rastući trend a tržisna prezasićenost će nastaviti da se uravnotežava".

Trgovci su takođe usredsredili pažnju na sastanak članica OPEK-a, koji je zakazan za 2. juni. Članice i nečlanice OPEK-a u aprilu nisu uspele da postignu dogovor o zamrzavanju proizvodnje na sastanku u Dohi, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte opek-a proizvođači nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana