Tekst objavljen: 08.12.2015 9:20        


Cene nafte u Aziji su se danas kretale blizu najnižeg nivoa za poslednjih sedam godina, uoči objavljivanja izveštaja o zalihama u SAD i očekivanog podizanja američkih kamatnih stopa. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je dva centa na 37,67 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" za 18 centi na 40,91 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte blizu sedmogodišnjeg minimuma

Cena WTI je juče u Njujorku pala za 5,8 odsto na 37,65 dolara, a "brenta" u Londonu za 5,3 odsto na 40,73 dolara, što su najniži nivoi od februara 2009. godine.

Prošlonedeljna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži aktuelni visok nivo proizvodnje nafte nastavila je da vrši pritisak na tržište koje je već opterećeno obimnim zalihama.

Analitičari tvrde da je današnji blagi oporavak cena nafte zapravo rezultat rasprodaje uoči sutrašnjeg objavljivanja izveštaja o komercijalnim zalihama "crnog zlata" u SAD, koji će, kako navodi francuska agencija, pomoći pri utvrđivanju nivoa tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač tog energenta.

Prema istraživanju koje je sprovela njujorška agencija "Blumberg", zalihe u SAD su verovatno porasle 11. nedelju zaredom, što ukazuje na slabu tražnju.

Trgovci su, takođe, fokusirani na sastanak Federalnog Komiteta američke centralne banke za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) koji se održava naredne nedelje, i očekuju da će članovi tog tela objaviti prvo podizanje kamatnih stopa za poslednjih devet godina.

Povećanje kamatnih stopa obično podiže vrednost dolara, pa nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što posledično podriva tražnju i obara cene nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte pad cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana