Tekst objavljen: 24.02.2017 8:57        


Nafta se danas trguje blizu najvišeg nivoa od jula 2015, pošto se pad američkog uvoza te sirovine tumači kao posledica smanjenja pumpanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Cena naftnih fjučersa u NJujorku je zaključena u porastu za 1,4 posto ove nedelje, izveštava agencija "Blumberg".

Cene nafte blizu 19-mesečnog maksimuma, pobeda OPEK-a

Podaci američke vlade pokazali su da su zalihe nafte porasle manje nego što se očekivalo prošle nedelje, pošto je uvoz splasnuo po najvišoj stopi od novembra. Usporavanje rasta rekordnih zaliha i isporuka iz inostranstva u SAD, može biti signal da rezanje proizvodnje OPEK-a počinje da "nagriza" obim ponude na svetskom tržištu.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu trgovana je za 54,15 dolara po barelu, ili za 30 centi niže, na robnoj berzi u Njujorku u 9,57 časova pre podne po londonskom vremenu.

Cene WTI nafte su juče ojačale za 86 centi, dostigavši na zatvaranju 54,45 dolara, što je najviši nivo od 2. jula 2015. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 30 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Svernomorska nafta "brent" za dostavu u aprilu oslabila je za 34 centa na 56,24 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. U jučerašnjem trgovanju "brent" je porastao za 74 centa na 56,58 dolara, a ove nedelje je ojačao za 0,8 procenata.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za 564.000 barela prošle nedelje na 518,7 miliona barela, izvestila je juče američka Uprava za energetske informacije (EIA). Zalihe u Kušingu, u Oklahomi, najvećem američkom skladišnom centru i punktu za isporuke WTI nafte, smanjene su za 1,53 miliona barela, što je najoštriji pad od oktobra 2016.

Američki uvoz "crnog zlata" opao je za 14 odsto na prosečnih 7,29 miliona barela dnevno u nedelji završenoj 17. februara, u odnosu na 8,49 miliona barela dnevno prethodne sedmice, prema preliminarnim podacima EIA. Istovremeno, izvoz nafte iz najveće svetske ekonomije je zabeležio rekordan skok, a domaća proizvodnja porasla za 9,0 miliona barela dnevno prošle nedelje.

OPEK i njegovi partneri su ostvarili 86 odsto dogovorenog smanjenja proizvodnje, prema januarskom tehničkom izveštaju, rekli su predstavnici naftnog kartela koji su upoznati sa situacijom, prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte opek-a zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana