Tekst objavljen: 21.06.2015 10:00        


Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od kretanja u toj oblasti na svetskom tržištu, ocenili su danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i predsednik Nadzornog odbora AD "Nafta" Nebojša Atanacković.

Cene goriva zavise od kretanja na svetskom tržištu

Mićović je, na TV Pink, rekao da postoji nekoliko elemenata na osnovu kojih se formiraju maloprodajne cene, na koje Srbija, ni prometnici u zemlji, kao ni sve države u regionu, ne mogu da utiču.
Jaka i ozbiljna tržišna konkurencija mogla bi da zaštiti potrošače i to je ono što može država da uradi, da "dovede rivale u ravnopravan položaj", ocenio je Mićović.

On smatra da je država učinila veliku stvar time što je uspela da dobar deo derivata iz nelegalnih, preseli u legalne tokove.

Na primedbu novinara da je gorivo u Srbiji u protekla dva meseca poskupelo u proseku za pet dinara po litru, Mićović je podsetio da je sedam dinara jevtinije nego pre godinu dana.
Atanacković je u istoj emisiji rekao da Srbija nema dovoljno tržište i da zavisi u velikoj meri od toga koje će cene NIS propisati.

Komentarišući kretanja na svetskom tržištu, Atanacković je istakao da cena ne bi trebalo da se povećava.
"Interes proizvođača i prometnika da naprave veću cenu, a onda sama cena u maloprodajnim objektima zavisi u velikoj meri od konkurencije", dodao je Atanacković.

U Srbiji je ove nedelje zabeležen rast prosečne maloprodajne cene benzina za 90 para po litru, dok su cene dizela i TNG-autogasa gotovo nepromenjene u odnosu na prošlu sedmicu, saopštilo je 17. juna Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

U većini zemlja regiona u poslednjih sedam dana došlo je do manjeg skoka maloprodajnih cena goriva, zbog promene berzanskih kotacija benzina i dizela, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana