Tekst objavljen: 27.12.2022 12:30        


Cena zlata je porasla iznad 1.800 dolara za uncu, pošto je Kina ukinula više mera kontrole kovida-19, povećavajući pritisak na dolar koji nastavlja silazni trend prema vodećim rivalima

Cena zlata porasla za više od 1.800 dolara za uncu


Zlato je na spot tržištu ojačalo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu na današnjem trgovanju do 16:23 časova po šangajskom vremenu, izveštava "Blumberg".

Cene srebra, paladijuma i platine su takođe u usponu, dodaje njujorška agencija bez navođenja konkretnih podataka. Zlato je u poslednjem ovogodišnjem kvartalu zabeležilo rast cene za više od 8,0 procenata, podržano povlačenjem dolara i nadom da ce Federalne rezerve (FED) usporiti agresivno zatezanje monetarne politike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naime, tržišni akteri analiziraju američke podatke od petka o popuštanju inflacije i slabljenju potrošnje stanovništva, što bi moglo da smanji pritisak na FED za daljim većim podizanjem ključne kamate.

Putnici koji dolaze u Kinu od januara više neće morati da idu u karantin, što ce doprineti ubrzanju ukidanja strogih pandemijskih pravila i jačanju raspoloženja prema najvecoj azijskoj ekonomiji, ocenjuje "Blumberg".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar pandemija kina cena zlata zlato skok cena zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana