Tekst objavljen: 27.11.2015 14:24        


Cena zlata pala je danas na najniži nivo za poslednjih pet godina, jer su porasli izgledi da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) u decembru podići kamatne stope, javlja njujorška agencija "Blumberg". Verovatnoća da će Fed podići kamatne stope, prvi put od 2006. godine, porasla je danas na 74 odsto sa jučerašnjih 72 odsto, prema podacima Fedovih fjučers fondova.

Cena zlata na najnižem nivou za poslednjih pet godina

Američki dolar, koji se obično kreće u suprotnom pravcu od smera kretanja zlata, ojačao je 0,1 odsto u odnosu na korpu 10 vodećih svetskih valuta.

Cena zlata za neposrednu isporuku je danas na Londonskoj berzi pala za 0,7 odsto na 1.064,83 dolara za uncu, a ukoliko se taj pad nastavi, moguća je šesta uzastopna nedelja gubitka vrednosti zlata, što bi bio najduži period pada od avgusta.

Vrednost zlata je trenutno na najnižem nivou od februara 2010. godine, jer investitori razmatraju perspektive viših kamata u SAD, nakon što su najnoviji podaci ukazali na jačanje američke privrede.

Cena platine je danas pala za 1,0 odsto na 844,18 dolara za uncu, što je, kako navodi "Blumberg", blizu sedmogodišnjeg minimuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata odluka feda fed američki dolar pad cene zlata cena zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana