Tekst objavljen: 10.09.2015 14:30        


Trenutna cena električne energije nije realna, a vlada će nastaviti da se opire pritiscima za poskupljenje, jer ta cena određuje standard građana koji je već nizak, izjavio je predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Branko Kovačević.

Cena struje nije realna, jer određuje standard

"Mislim da vlada nema nameru da povećava cenu struje", rekao je Kovačević Tanjugu na marginama skupa "Tehnologija, kultura i razvoj" koji se održava na Paliću.

Sa stručne strane, po njegovom viđenju, svaka proizvodnja košta, a trenutna cena električne energije sa tog aspekta nije realna, odnosno proizvod nije profitabilan.

Kovačević je istakao da su hrana i struja u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, socijalna kategorija, odnosno nešto što određuje standard koji je već nizak.

Sa druge strane, kako je rekao, liberalizacijom tržišta razne kompanije žele da konkurišu EPS-u kao nacionalnoj kompaniji, a samim tim žele da se iznivelišu cene kako bi i oni imali neku šansu i "sada je to jedna igra".

"Inostrani faktor, da kažem uslovno, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i razni investitori bi želeli da cena ovde bude ista kao u Evropskoj uniji da bi njihove kompanije bile konkurentne. Sa druge strane, mi imamo svoj lični problem nezaposlenosti, niskog standarda i struja defakto definiše standard građana, kao i hrana", istakao je Kovačević.

On veruje da će nakon poslednjeg poskupljenja Vlada Srbije nastaviti da se opire tim pritiscima.
Kovačević je podsetio da je Agencija za energetiku ta koja na kraju definiše cenu struje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje struja električna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana