Tekst objavljen: 30.12.2019 10:55        


Cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje

Cena nafte skače četvrtu nedelju zaredom

Cene su skočile zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok je od početka godine cena barela na londonskom tržištu porasla oko 27 odsto.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla je 3 odsto, na 68,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 2,1 odsto, na 61,72 dolara.

Rast cene nafte četvrtu nedelju zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom nedelje predsednik SAD-a Donald Tramp rekao je da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Vašingtonom u vezi tog sporazuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Premda je već pre rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, poruke iz SAD i Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveće svetska ekonomije i dva najveća potrošača nafte u svetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za "crnim zlatom" u idućoj godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte skok cena nafte donald tramp

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana