Tekst objavljen: 23.10.2023 13:45        


Na svetskim su tržištima cene nafte porasle prošle nedelje, drugu nedelju zaredom, što je ponajviše posledica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti snabdevanje naftom s tog područja

Cena nafte porasla drugu nedelju zaredom


Na londonskom je tržištu cena barela prošlenedelje porasla 1.4 posto, na 92.16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1.2 posto, na 88.75 dolara.

Cele nedelje cene su varirale zavisno o vestima o situaciji na Bliskom istoku. Kada su vesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, cene su nafte rasle. A kada bi se činilo da napetosti popuštaju, cen bi bile pod pritiskom.

Izrael već danima najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, no od toga zasad nema ništa.

"Cene nafte značajno su se podigle zbog naznaka da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofenzive u Pojasu Gaze. Ali situacija u snabdevanju zasad se nije promenila", napisali su analitičari Commerzbanka u petak u osvrtu na situaciju na tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S druge strane, negativno je na cene nafte uticala najava da će SAD ublažiti sankcije Venezueli i omogućiti povratak njene nafte na svetska tržišta. Washington je izdao šestomesečnu dozvolu za transakcije s venezuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Caracasu i opozicija o izborima u 2024. godini.

No Venecueli će, kažu analitičari, trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor poslednjih godina. Nakon rasta dve nedelje zaredom, na londonskom je tržištu cena barela u plusu u odnosu na početak godine više od 7 posto, a na američkom tržištu više od 10.5 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte svetske berze venecuela

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana